Българската банка за развитие кредитира „Спарки Елтос“

Нов кредит за 7.5 млн. евро е получил производителят на електроинструменти „Спарки Елтос“ от Българската банка за развитие (ББР).

Сумата е предвидена за оборотни средства и е поредният заем, който компанията получава от държавната финансова институция. За обезпечение е използвано търговското предприятие „Спарки Елтос“, както и предприятието на мажоритарния му собственик „Спарки груп“, а свързаното „Спарки“ – Русе, е станало поръчител, тъй като активите на ловешкото дружество вече са ипотекирани или заложени по предишни заеми.

С това ББР затвърждава традицията от последните години да работи като кредитор от последна инстанция на закъсали предприятия. „Спарки Елтос“ от години е губещо, като за последно е работило на печалба през 2008 г. (9.8 млн. лв. положителен финансов резултат). Въпреки очакванията пуснатата през есента на 2015 г. нова производствена линия, която също беше съфинансирана от ББР, да доведе до ръст на продажбите последният отчет към края на септември миналата година показва, че приходите падат наполовина и компанията отчита 21-во поред тримесечие на загуба.

Кредити и обезпечения

Решението за заема от ББР е одобрено от надзорния съвет на „Спарки Елтос“ още в края на септември, а през декември е сключен и договорът за особен залог на търговското предприятие. Като допълнително обезпечение е заложена и „Спарки груп“, която държи 69.46% от акциите на дружеството и е собственост на Станислав Петков и Петър Бабурков (всеки с по 50%). От подадените в Търговския регистър документи става ясно, че кредитът е краткосрочен – падежът му е 31 декември 2017 г., а лихвата е определена като 3-месечен EURIBOR + 3 пункта надбавка годишно, но не по-малко от 5%.

Макар че учреденият залог върху търговското предприятие в полза на ББР е първи по ред, по отношение на отделни активи банката се явява пореден кредитор. Предишни обезпечения например включват ипотеки и особен залог на машини и оборудване в полза на Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, както и в полза на ББР и Международната инвестиционна банка във връзка с кредита за 10 млн. евро, който двете финансови институции отпуснаха на „Спарки Елтос“ преди по-малко от две години.

Допълнително обезпечение е осигурено и от свързаното дружество „Спарки“, което притежава машиностроителния завод в Русе и в което 76.89% са собственост на „Спарки груп“. Документи на сайта на компанията показват, че в седмицата преди Коледа е свикано извънредно общо събрание, на което акционерите да гласуват предоставянето на обезпечение под формата на договор за поръчителство. Оттам става ясно, че освен кредита на „Спарки Елтос“ от ББР компанията ще гарантира и два заема от Първа инвестиционна банка – 1 млн. евро за „Спарки Елтос“ и 2 млн. евро за дъщерното „Спарки трейдинг“, също с падеж до края на 2017 г. Като причина за решението е посочено, че двете компании вече са предоставили активи като обезпечение по други свои кредити.

Работи – не работи

От „Спарки Елтос“ бяха лаконични за целта на новия заем. „Кредитът ще бъде използван във връзка със и при осъществяване на обичайната дейност на дружеството“, казаха оттам. И без новото финансиране задълженията на компанията нарастват значително през последните години, като към края на септември дългосрочните заеми и финансирания са в размер на 47.083 млн. лв. За сравнение, в края на 2015 г. те са били 41.107 млн. лв., а година по-рано – едва 14.96 млн. лв.

Една от причините за ръста на дълговете е подписаният през март 2015 г. синдикиран заем с ББР и Международната инвестиционна банка (базирана в Русия и известна преди като банката на СИВ) за 10 млн. евро (19.6 млн. лв.). Основната част от средствата (6.1 млн. евро) бяха предвидени за закупуване на машини и оборудване за производство на акумулаторни електроинструменти с литиево-йонни батерии.

Очакванията на дружеството тогава бяха, че линията ще даде възможност за ръст на производството и продажбите заради повишеното търсене на професионални електроинструменти, както и че ще създаде 180 допълнителни работни места в Ловеч, информира capital.bg. В началото на ноември същата година компанията обяви официално, че новата мощност е пусната в експлоатация.

По информация на „Капитал“ обаче повечето от машините въобще не работят и на тях досега не е направено нито едно готово изделие. От компанията опровергаха информацията, като казаха, че „пускането в експлоатация на оборудването за производство на акумулаторни електроинструменти с литиево-йонни батерии беше извършено още в началото на ноември 2015 г.“.

Отчетите на компанията обаче показват друго. Вместо ръст за миналата година към края на деветмесечието дружеството отчита 52% спад на нетните приходи от продажби, а загубата се увеличава почти двойно (виж таблицата). Така компанията е на път да отбележи осма поредна година на загуба. Данни от ДАКСИ пък показват, че не се е случило и очакваното нарастване на броя на заетите. Към края на август дружеството е осигурявало 708 души, което дори е със 70 работници по-малко, отколкото година по-рано.

От „Спарки Елтос“ обясниха, че през последните месеци натоварването на производството по отношение и на мрежови (с кабел), и на акумулаторни електроинструменти е било на относително ниски нива поради липсата на финансиране за оборотен капитал. „С оглед на договореното финансиране през следващите месеци очакваме възстановяване до обичайните нива на производство“, казаха от компанията. Вероятно на това залага и държавната ББР.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *