„Българската Коледа“ събра над 2 милиона лева

„Българската Коледа“ и в тазгодишното си издание бе илюстрация на голямата съпричастност сред българите, които откликват на благородната кауза. Повече от два милиона лева събра „Българската Коледа“ от началото на четиринадесетото издание на благотворителната кампания досега. Това съобщиха от президентството, под чиято егида минава традиционно инициативата. Благотворителната инициатива тази година е в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания и продължава.
Към момента над 700 000 лева са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания от началото на кампанията, която беше обявена от президента Росен Плевнелиев в края на ноември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили повече от 1 400 000 лв. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.
На благотворителния спектакъл снощи в Народния театър присъстваха президентът Росен Плевнелиев и Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, народни представители, дипломати, лекари и много деца на „Българската Коледа“
В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания на сцената на Народния театър излязоха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти.
Райна Кабаиванска и Веско Ешкенази и едни от най-даровитите им ученици Даниела Нинева и Лора Маркова, Миро, Графа и Виктория Георгиева, „Фондацията“, Николина Чакърдъкова, Веселин Маринов, Славин и Християна Лоизу, Люси Дяковска и A.V.A., Ненчо Балабанов, Крисия, българският представител в Детската Евровизия 2016 г. Лидия Ганева, Преслава и нейната сестра Ивелина, Бон-Бон, Ла Ти Да и деца от музикалното училище „Любомир Пипков“, Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, Николай Априлов и малкият актьор Марти, Ансамбъл „Чинари“, Димитър Бербатов и деца от неговата фондация, Симона Пейчева и малки гимнастички от нейната школа и илюзионистът Дани Белев посветиха своите изпълнения на децата в беда и призоваха за подкрепа.
Като застъпници на кампанията на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова ТВ, лекоатлетката Мирела Демирева – спортист на годината за 2016 г., Кубрат и Tервел Пулеви, академик Александър Балкански и тримата му внуци, Алфредо Торес и неговото голямо семейство, Ирина Тенчева и Иван Христов с децата им и продуцентът Маги Халваджиян и неговият внук. Към призива за подкрепа се присъединиха и българските войни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които направиха видеоклип, посветен на „Българската Коледа“.
В рамките на предишните тринадесет издания на благотворителната инициатива 3 409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, общо 30 млн. лв. са събраните средства през годините и 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *