Българската компания Getlokal започва експанзия в Европа

©Getlokal

Младата българска компания Getlokal започва европейска експанзия с едноименната си социална медия за споделяне на потребителски отзиви за местата, които те посещават. Компанията вече присъства на четири пазара в региона, а скоро предстои да стъпи на пазарите в Русия, Унгария и Финландия. Това сподели основателят и изпълнителен директор на Getlokal Ник Саундърс.

„Досега се развивахме сравнително спокойно, но вече започваме експанзията си на европейските пазари и след Русия се надяваме до средата на годината да можем да покорим още три-четири пазара“, каза Саундърс.

Как започва

Малкият екип на Getlokal работи над проекта си от края на 2010 г. с ресурс от инвестиционния фонд Southeast Europe Equity Fund II (SEEF II), управляван от Bedminster Capital Management. Освен Getlokal, фондът развива и друг проект в България – справочника Golden Pages. Всъщност Getlokal стартира на база данните в Golden Pages, но се развива, като акцентира върху съдържанието, създадено от самите потребители.

Идеята на платформата е потребителите да дават отзиви за местата, които посещават – заведения, магазини, козметични салони, спортни зали и прочие, в града, в който са. Самата платформа работи на принципа на географската локация и според това къде се намира човек показва най-високо оценяваните от потребителите места.

В момента тя е активна в България, Македония, Сърбия и Румъния. В началото на следващия месец ще стъпи в Русия и Унгария, а малко по-късно се очаква и навлизането и на финландския пазар.

Какво предлага платформата

Платформата е базирана както на местен, така и на английски език, така че всеки потребител, включително чужденец в дадената страна, да може да се ориентира за високо оценявани места, които да посети в града, в който е. Освен уеб базирана услугата е приспособена и за мобилен телефон, като мобилното приложение е разработено както за iOS, така и за Android системата.

Уникалните посетители на уеб платформата към момента са около 500 хил., а приложението е свалено от около 10 хил. души. Тепърва обаче има да трупа такива. Използването й е сравнително лесно: с една регистрация всеки потребител може да сподели какво мисли за заведението или магазина, които току-що е посетил. Отзивът му не се редактира от екипа на Getlokal, но за да се покаже на всички останали, е нужно авторът да натрупа малко опит в споделянето на мнението си, т.е. трябва да е написал повече отзиви за различни места.

„За разлика от други подобни платформи ние не редактираме отзивите на хората. Искаме мненията им да се виждат такива каквито са, без значение дали са положителни или отрицателни за даден бизнес, който споменават“, обясни Саундерс.

Както поясняват и основателите на сайта, разликата с Facebook, където отзивът на даден човек може да бъде видян само от приятелите му, е, че в Getlokal той е видим за всички, които търсят информация за конкретното място.

Според Саундърс Gelokal е платформа, която служи както на обикновените хора, така и на малкия бизнес, тъй като го прави по-видим, което е сериозен проблем за тях в един развиващ се пазар като българския. „Getlokal е място полезно както за самите потребители, така и за много малки бизнеси, които искат да стигнат до тези потребители. Затова нашата задача е първо да стигнем до самите потребителите, след това да покажем ползите от това на малкия и бизнес и накрая да мотивираме бизнеса да плаща за тях“, каза Саундърс. Така той представи и модела на компанията да печели – от реклама на всички онези малки бизнеси: ресторанти, барове, магазинчета и др.

Досега компанията е финансирана от SEEF II, като инвестицията възлиза на около 1.5 млн. долара, каза Саудърс. Разбира се, тя се финансирала и със собствениците си приходи от реклама. За предстоящата експанзия на европейските пазари ще бъдат нужни поне 1 млн. долара, като с този ресурс ще може да заеме сериозна позиция на Стария континент. Както поясни Саундърс, за следващите около 6 месеца компанията е подсигурена инвестиционно, след което ще търси партньори за развитието си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *