Българска инвазия в македонските банки

Ако досега в банковата система в Македония доминираха гръцкият и словенският капитал, сега постепенно към тях се приближават капиталите от България, пише македонският „Утрински вестник“.

След като стана ясно, че още две македонски банки – „Силекс“ и „Пощенска банка“ ще станат собственост на акционери от България, българският банков капитал вече става своеобразен конкурент на доминиращите досега гръцки и словенски собственици в македонската банкова система.

След като се реализират сделките по продажбата на „Силекс“ и „Пощенска банка“, вече четири македонски банки практически ще бъдат в ръцете на български банкови институции.

Българските банкери стават все по-значим фактор, макар че тези четири банки имат малък процент участие в общия македонски банков пазар. Оценява се, че в инвазията на българските банки в Македония няма нищо лошо, тъй като става дума за силни банки от тази страна, която между другото е и член на ЕС.

От няколко години в Македония успешно работи българската „Уни банка“, собственост на двама български банкери – Ивайло Мутафчиев, който притежава 39,4% от капитала, и Цеко Минев, който държи също толкова акции, а останалата част от 21,2% са собственост на други по-малки акционери.

Мутафчиев и Минев са собственици и на Първа инвестиционна банка в София. Неотдавна в Македония дойдоха и българските собственици на Интернационална приватна банка, която вече има ново име – „Капитал банка“.

Те амбициозно заявиха, че ще вкарат свежи капитали в банката, нови видове кредити и кредитни карти. Преди около месец и половина „Алфа финанс холдинг“ купи на борсата 98,3% от капитала на „Интернационална приватна банка“, плащайки за тях 8 милиона евро.

Преди два дни пък македонската Народна банка даде разрешение за закупуването на „Пощенска банка“ и „Силекс банка“ от „Централна кооперативна банка“, която е част от финансовата група „Химимпорт“.

След финализирането на сделките за „Пощенска“ и „Силекс банка“, както и очакванията за закупуването на КИБ банка от Куманово от исландския финансов конгломерат „Милстоун“, чуждите капитали в македонските банки ще бъдат почти 70%. През юни т.г. те са били 58%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *