Българските домати са на изчезване?

Засетите площи са намалели значително само за последната година. Това показа проверка на „По света и у нас”, БНТ, на борсите в Пловдивско. Местните се оплакват, че вносът от Турция и Гърция буквално унищожава бизнеса им.
Скоро на пазара няма да има български домати. В това е убеден Кръстю Асенов от Пазарджик. Той е сред малцината, които все още засаждат родните сортове.  На загуба съм. Не върви работата, заяви Кръстю Асенов, производител.
Само 6 дка може да си позволи да засади друг земеделец от пловдивското село Калековец. Той продава 40 стотинки килограм домати на прекупвачите. Крайната цена в Пловдив е 1.50. По думите на Йордан Иванов, производител, това е истината. Идват от други градове, взимат. Те каквото си изкарат за тях си остава.
От Пловдивския Институт по зеленчукови култури казаха, че български семена за домати има, просто производителите не искат да ги засаждат. Причината – ниските изкупни цени. Специалистите в института не спират да правят нови селекции и да разработват още сортове, но те не стигат до крайния потребител. Дефицитни да са дори сортовете за промишлено производство.
Една от причините за непроизвеждането на този тип домати е, че няма организирани производители на големи площи, производството е доста скъпо и няма субсидиране на доматопроизводството, заяви гл. ас. Даниела Ганева, селекционер на домати.
Все пак скоро на пазара ще се появят български домати – отгледани на открито, защото досега консумирахме само оранжерийни – предимно внос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *