Българските емигранти вкарват в икономиката близо 2 млрд. евро годишно

Това разкри почетният председател на Асоциацията на българите по света акад. проф. д-р Григор Велев.
 
Според него сънародниците ни зад граница са около 15 милиона. Проф. Велев смята, че българите се дискриминират в Европа и често работят срещу двойно по-ниски възнаграждения в сравнение с гражданите на съответната държава.
Друг проблем, с който се сблъскват емигрантите, е неглижирането им от страна на консулства и посланически служби. Затова членовете на Световния парламент на българите ще настояват за създаването на министерство, което да защитава интересите им.  „Агенцията за българите в чужбина работи с един мизерен бюджет и поддържа формален контакт с българските общности“, смята академикът.
За да обсъдят начина на живот на българските емигранти и за да обменят опит, членовете на Световния парламент на българите ще проведат своята Четвърта редовна сесия. В събота и неделя в Община Варна те ще поставят въпроси, свързани с отношението към българите в Македония, присъединяването на Западните покрайнини към Сърбия, човешките права на емигрантите, начините държавата да подпомогне финансово Световния парламент на българите и други.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *