Българските емигранти в Кипър вече имат синдикат

Това съобщава електронното издание Cyprus Mail. От българска страна в партньорството участва КТ Подкрепа, а от кипърска, това е синдикалната организация SEK. Нейният председател Никос Мойсеос коментира, че партньорството помежду им се появява в момент на икономически промени в Европа, които се дължат и на миграцията на трудови ресурси от различни етнически, културни и езикови групи.
Според Мойсеос опасността от расистки и ксенофобски манифестации дебне емигрантите и работниците от етническите малцинства, ето защо е нужно да се извърши интеграция в местни общества. Партньорството между българските и кипърските синдикати ще се цели именно в постигането на подобна интеграция, като същевременно ще се опитват да отстоят правата на работниците.
България също е обещала да подкрепя кипърските работници, като защитава правата им и ги информира надлежно за възможността да участват в синдикални организации.
По данни на кипърския синдикат, в момента в него членуват 1 400 българи. Според Константин Тренчев, председател на КТ Подкрепа, българите, работещи в Кипър, трябва да са наясно, че приемайки да работят на черно, без значение дали го правят в Кипър, или в България, те застават на губещата страна.
Българските емигранти по света са един от основните източници на външни капитали. По последни данни на Българската народна банка, за 2011 година сънародниците ни са изпратили на своите близки над 760 млн. лв. Това са само средствата, приведени по банков път, като статистиката няма как да улови парите, изпратени в брой.
Дори и разглеждайки само официалните данни, изпратените пари от емигрантите ни растат с повече от 8% спрямо предходната 2010 година.
Най-много българи живеят и работят в Испания, Германия и Италия. Гърция е на четвърто място, следвана от Великобритания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *