Българските медици се прибраха в София, Първанов ги помилва

Българските медици пристигнаха в София с президентския самолет на Френската република в 9,51 ч.

Новината беше потвърдена от канцеларията на президента Георги Първанов със специална декларация в 7,40 ч.:

„Драматичният случай с невинно осъдените български граждани е към своя край. Само часове ни делят от тяхното завръщане на родна земя. Президентът на Републиката изразява своето дълбоко задоволство и удовлетворение от успешната и дългоочаквана от цялото българско общество развръзка,“ се казва в съобщението.

„Същевременно оставаме съпричастни към другата трагедия – тази на болните либийски деца и техните семейства“, подчертава държавният глава.

Президентът Първанов благодари „на всички наши партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа“.

Българският държавен глава оценява високо активната роля на европейските ни партньори и лично на президента Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, комисаря на ЕС Бенито Фереро-Валднер. Георги Първанов благодари за личната ангажираност на г-жа Сесилия Саркози.

В същото време Агенция Франс прес предаде изявление на Елисейския дворец:

„Самолетът на Френската република току-що излетя от Либия за София. На борда пътуват петте български медицински сестри и палестински лекар, г-жа Сесилия Саркози, г-жа Бенита Фереро-Валднер и г-н Клод Геан“.

„Петнайсетина минути по-рано съобщение с неясен източник, че самолетът вече лети към София предизвика голяма радост сред роднини на осъдените на доживотен затвор в Либия български медицински сестри, които ги чакат на софийското летище цяла нощ с надежда, че ще се върнат в България, предава постоянно БНР тази сутрин.

Световните агенции цитират либийски източник, близък до преговорите, който заявил, че българските медици са напуснали Либия след постигнато споразумение за медицинска помощ от страна на Европейския съюз и възстановяване на политическите връзки.

Един час след кацането на самолета българския президент подписа указ, с който завърналите се, осъдени на доживотен затвор в Либия, бяха помилвани.

Българските медицински сестри ще бъдат настанени заедно с близките си в резиденция „Бояна“.

Медиците щели да останат там няколко дни, като през това време лекари от ВМА ще им правят медицински изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *