Българските мотокари в НАТО

С български мотокари ще бъдат оборудвани част от базите на НАТО в Европа и Азия. Десет специални машини вече са тръгнали към Полша, откъдето ще бъдат разпределени за нуждите на военната организация.

Мотокарите са специална поръчка на единствения у нас завод за подобен вид техника „Балкан Рекорд“ АД Пловдив, пише „Стандарт“.

Изискванията от страна на НАТО са били машините да са 4Х4, да имат автоматична скоростна кутия и офроуд проходимост по меки и кални пътища.

Освен това мотокарите трябва безпроблемно да преодоляват водни препятствия с дълбочина 80 сантиметра, да имат товароподемност до 8 тона и да са оборудвани с климатик и удължители на работа със самолети.

„Когато спечелихме поръчката на НАТО, ние бяхме наясно, че към тези машини военните имат много високи очаквания“, казва директорът на фирмата Петър Петров. Това наложило след производството им карите да преминат много тежки изпитания, за да се гарантира тяхната безотказност при изключително трудни условия. Вероятно машините ще се използват от полските военни в Афганистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *