Българските тийнейджъри се наливат яко

56 на сто от момчетата в България на възраст 15 – 16 години признават, че през последния месец им се е случвало да изпиват по пет и повече питиета за една вечер.  Това ги поставя на пето място в Европа, показва изследването на британското министерство на здравеопазването.
Преди българчетата са само връстниците им от Малта (62%), Латвия (60%), Португалия (58%) и Естония (57%).
В същата възрастова група 38% от българските момичета също признават, че са изпивали повече от пет питиета за една вечер.
На първо място в тази доста срамна класация са британките (55%), след тях – португалките  (53%) и малтийките (52%). Българките са на 13-то място.  Великобритания е едно от малкото места в Европа, където момичетата злоупотребяват с алкохола повече от момчетата.
Данните на британското министерство на здравеопазването показват още, че всяка година прекомерното пиене коства на страната 21 милиарда паунда – 11 млрд. паунда заради престъпност, 3,5 млрд. паунда разноски на националната здравна система и 7,3 млрд. паунда в загуба на производителност заради болнични отсъствия и преждевременна смърт.Подобно изследване, правено в България преди около две години, сочи, че много деца у нас се запознават със твърдия алкохол още преди да са навлезли в тийнейджърска възраст.Тогавашно общоевропейско изследване констатира, че над 60% от българските ученици излизат всяка вечер, с ясната цел да консумират алкохол. Половината ученици в България се напиват поне веднъж в месеца.
Изследване от декември 2009 г., установи, че 6% или 15 000-20 000 деца на възраст 13-18 години, пият по пет ракии на ден. Същото изследване показа, че 80% от децата са се напивали поне веднъж, преди да влязат в гимназията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *