Българският млад бизнес – печелившите в CESA

На 22 май бяха обявени българските победители за престижната награда на CESA. Central European Startup Awards (CESA) са серия от събития, които се организират за първи път. Те обхващат широка част от Централна и Източна Европа и се провеждат в Австрия, България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия и Словакия.

Целта на начинанието е да се признае и отпразнува нарастващият интерес към разработването на стартъпи в региона. Журито, съставено от експерти в областта на it стартъпи, определя 90% от крайния резултат, а останалите 10% се сформират от публичен вот. След като бъдат определени фаворитите на локално ниво, на 30-и май в Будапеща на гранд финал ще бъдат обявени победителите за Европа. Журито е съставено от ключови фигури в дигиталното пространство като Брита Томпсън, Майкъл Бодекар Йенсен и Пол Порнер. Спонсори на събитието пък са гигантите Google, Ustream, Amazon, Twitter и други. В България бяха наградени стартъпи в четири различни категории: Стартъп на година, Най-добър организатор на стартъп събитие, Инвеститор на година и Основател на годината.

Амбициозният изцяло български клауд проект pCloud, който само за шест месеца натрупа база от над 600 000 потребители и се радва на успех от световно ниво, спечели заслужено категорията за „Стартъп на годината“, като пребори другите успешни проекти: Flipps, Jumpido, Second Life Electronics, Transmetrics и VetCloud.

Аспарух Коев спечели наградата за основател на годината с проекта си Transmetrics, като другите номинирани бяха : Георги Кадрев , Мартин Христов, Стефан Иванов, Тунио Зафер.

Инвеститор на годината стана Любен Белов, който спечели пред Тодор Брешков и Eleven Accelerator.

За най-добър организатор на стартъп събития бяха обявени Startup Foundation, предпочетена пред StartItSmart и ABLE – Association of Bulgarian Leaders and Entrepreneurs.

Посланици на CESA за България са Крис Георгиев и Ирина Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *