Българският фармацевтичен пазар е за над 2 млрд. лв

Макар българският фармацевтичен пазар да е един от най-малките в ЕС, той се разраства силно през последните няколко години и фармацевтичната промишленост е сред най-бързо растящите сектори на българската икономика.

През 2011 г. българският пазар е оценен на 2,1 милиарда лв. – увеличение от 12% в сравнение с 2010 г., като той нараства с още 10,5% до стойност от 2,32 милиарда лв. през 2011-2013 г. Това нарастване се приписва предимно на два фактора: увеличени разходи на НЗОК за онкологични и други скъпоструващи лекарства и повишено потребителско търсене на лекарства без лекарско предписание (ОТС). Нарастването през последните години вероятно е било стимулирано и от отварянето на пазара, което е отчасти в резултат на хармонизирането на българските регулаторни процеси със законодателството на ЕС, започнало през 1995 г. и приключило с подготовката на България за присъединяване към ЕС през м. януари 2007 г.

В графиката по-долу са представени данни за годишните разходи на лице от домакинство за лекарства и други фармацевтични продукти за периода 2010 – 2014 г., от които е видна тенденция към постоянното им увеличаване.

фармацевтичният сектор се характеризира с различни твърде строги, а понякога може би и непоследователни лостове в политиката. Макар нормативната уредба да е до голяма степен хармонизирана със съществуващите стандарти в ЕС, действащите механизми за изготвяне на списъци, ценообразуване и субсидиране на лекарства не осигуряват адекватно съотношение качество – цена за Националната здравноосигурителна каса и допринасят за неефективността в сектора на здравеопазването.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *