Български и немски експерти организират консултации за пенсиите

Раоботещите българи в ЕС все повече имат нужда от консултации по пенсионните въпроси. Затова и от 27 до 29 септември 2016 г. в  София ще се проведат традиционните международни българо-германски консултационни дни с участието на експерти от НОИ и от Германското пенсионно осигуряване.В рамките на проявата четири експертни екипа от двете страни ще предоставят консултации по конкретни случаи, свързани с преценката на пенсионните права на лица, живеещи в България и притежаващи осигурителни периоди както у нас, така и във Федералната република Германия.

Заинтересованите лица ще могат да получат експертна информация относно прилагането на разпоредбите на европейските регламенти за координация на схемите за социална сигурност в областта на пенсионното осигуряване, да научат какви са възможностите за преизчисляване на българска и германска пенсия, както и какви са начините за изплащане на пенсии, отпуснати от двете държави. В съответствие с възрастта си и натрупания осигурителен стаж участниците ще могат да получат и индивидуална информация за момента, в който според действащото законодателство ще придобият право на пенсия.
Пенсионните консултации ще се предоставят по предварително изготвен график в сградата на Централно управление на НОИ в гр. София, намираща се на бул. “Ал. Стамболийски“ № 62-64. Приемното време на експертите за първите два дни е от 9:00 до 16:00 ч., а за третия – от 9:00 до 12:00 ч. Всеки желаещ да получи консултация може да си запише час на телефон 02/ 926 10 13 или по електронна поща (elena.vladimirova@nssi.bg).

Препоръчително е всеки записал се, освен документ за самоличност, да носи със себе си и документи, удостоверяващи обучение, акт за раждане на дете (само за жените), както и документи, удостоверяващи осигурителни периоди в двете държави.

 

Публикацията подготви: Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *