Българското земеделие има силна зависимост от евросубсидиите

В българското земеделие има силна зависимост от евросубсидиите и висока концентрация на приходите, показва анализ на компанията за кредитно застраховане „Кофас България“. 15% от общия оборот в сектора, който е около 19.5 млрд. лв. за 2015 г., се формира от 10 компании, като повечето са производители и търговци на зърно.

Най-големите играчи в сектора са АДМ „България трейдинг“, „Билдком“, „Севан“, „Каргил България“, „Гленкор Грейн България“, „Октопод инвест холдинг“, АСМ, „Балджиеви-91“, „Агрия Груп Холдинг“, „Октопод-С“.

Конкурентоспособността на българския агробизнес намалява, а поскъпването на земята през последните пет години поставя пред финансови трудности много малки и средни производители, теглили кредити, обясни Милена Виденова, управител на „Кофас България“.

Положителна тенденция напоследък е нарастването на цените на селскостопанските стоки в световен мащаб – ценовият индекс се е повишил с 15% през 2016 г., след като бе достигнал десетгодишно рекордно дъно. Излизането на Великобритания от ЕС и нестабилността на съюза може да доведат до намаляване на субсидиите за земеделие и България трябва да преосмисли тяхното разпределение, показва анализът на „Кофас“, информира в.Сега. „Голяма ниша за българските компании е биоземеделието. Този сегмент ще продължи да нараства, следвайки тенденциите на нарастване на населението в големите градове, което е по-платежоспособно“, посочи Виденова.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *