Българското земеделие работи под потенциала си

Земеделието в България се развива далеч под потенциала си, каза директорът на Института по аграрна икономика Румен Попов на форума „Пакетът за климатичните промени и отговорът на земеделието“.
Средните добиви от единица площ и продуктивността в животновъдството е много по-ниска от средноевропейската, както и от възможностите за страната.
Причина за това, според експерта, е лошото състояние на селските райони и различният размер на европейските субсидии, които се полагат на старите страни членки на Европейския съюз и на новите.
Изравняването на средствата ще даде възможностза отговор на климатичните промени и внедряване на технологииза модерно земеделие, щадящо климата, обясни Румен Попов.
Европейският принцип на финансирането е чрез осъществяване на модулация на доходите, като най-големите стопанства отчисляват между 5 -10% от субсидиите, които получават, за увеличаване на фондовете за развитие на селските райони. Това са инвестиции, които биха позволили на родните стопани да отговорят на засушаването.
Последното Попов посочи като един от най-големите проблеми на българското земеделие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *