Българско ICО успя да събере $10 милиона за 8 часа

България и София в частност, се превръщат във все по-търсени дестинации за стартиране на бизнеси, които са свързани с блокчейн и криптовалутите.Българско ICО успя да събере $10 милиона за 8 часа.

Свързано изображение

Освен минималното данъчно облагане, което разбира се е в плюс, България предлага и изключителни кадри, които имат възможност да променят хода на бъдещето.

 

В тази статия ще научим за една платформа, върху която работят 15 души, като повечето са базирани в София, чиято цел е да създаде едно уникално решение за развитието на дигиталното рекламиране. В своята същност, това е първият български продукт, който е резултат на успешно ICO, информира cryptodnes.bg.

 

„Причините, поради които решихме да направим това ICO, бяха, че вече имаме връзките, беше точният момент и имахме много лош опит от финансирането в рисков капитал“, обяснява Иво Георгиев, изпълнителен директор на децентрализираната рекламна платформа AdEx.

 

През 2015 г., Георгиев основава Stremio – услуга, която комбинира видео съдържание от различни източници. След няколко години компанията успя да осигури финансиране от базирания в Китай Bitmain – най-големия световен производител на чипове (ASIC) за добив на биткойн. Това беше моментът, в който екипът за първи път се докосна до света на криптовалутите. Но те се натъкнаха на проблем.Българско ICО успя да събере $10 милиона за 8 часа.

 

 „Единственият начин за осигуряване на приходи от стрийминг услугата на Stremio беше чрез реклама“, казва Георгиев.

 

Компанията започна да търси в различни мрежи, но всички те получиха голям процент от това, което плаща рекламодателят. В същото време няма прозрачност, няма запис и накрая доставчиците дори се опитват да ги измамят, като предоставят неверни данни. В този момент екипът комбинира разочарованието със знанията си за света на криптовалутите и реши да изгради свое собствено решение. Така се роди идеята за AdEx.

 

Две години след първичното им предлагане на монети (ICO), една бета версия и много извлечени поуки, AdEx стартира новата си платформа, информира  cryptodnes.bg.

 

Събиране на $10 милиона за осем часа

 

Първото съобщение за AdEx беше направено през декември 2016 г., което според Георгиев ги постави сред първите три компании, които въвеждаха реклама на блокчейн. Всичко се случи с подкрепата на Bitmain, който ги въведе в ICO концепцията. Тъй като екипът вече беше навлезнал в крипто философията, това беше следващата им логична стъпка за набиране на капитал. В средата на 2017 г. AdEx успя да се подготви за ICO, което ги доведе до достигането на капитализация от $10 милиона само за осем часа.

 

Целият бюджет за провеждане на ICO беше между $15,000-30,000 (причината за голямата разлика е, защото всички плащания бяха направени в криптовалути, а както всички знаем те са много волатилни), което беше доста малък бюджет, тъй като „до края на 2017 г. имаше ICO, за които трябваха милиони да бъдат стартирани“, пояснява Георгиев.

 

В момента AdEx и Stremio споделят своите разработчици чрез трето начинание, наречено Smart Code. Разширеният екип на Smart Code има 15 души, десет от които работят върху AdEx на пълен работен ден. Половината от екипа е техническа поддръжка, другата е комуникация и бизнес разработки. Компанията има дистанционни членове на екипа от Холандия, Нигерия и Гибралтар и се стреми да привлече пет нови таланта до края на годината.

 

Спестяване на до 50% от рекламния бюджет

 

AdEx е решение за дигитална реклама, което изисква минимално доверие и предоставя отчетност и прозрачност на всички заинтересовани страни. Изградена на Етериум блокчейн, платформата свързва издатели и рекламодатели без посредници на децентрализирана рекламна борса. Една от характеристиките, които очертават AdEx е, че те не съхраняват данните на потребителите, без да използват възможността рекламодателите да се обърнат към своята аудитория.

 

Що се отнася до рекламодателите, уникалната точка за продажба (USP) на AdEx е, че тяхното решение премахва посредника и спестява до 50% от разходите на бюджета за реклама. Същото е с издателите, които могат да печелят два пъти повече. Плащанията се превеждат през мрежата на Етериум, като се използва стабилната монета DAI. Всяко впечатление (импресия) предизвиква микротранзакция, която осигурява висока прозрачност и гаранция, че ако се случи транзакция, вие ще получите парите си. По този начин рекламодателите и издателите имат ясен поглед върху историята на транзакциите във всеки момент. От друга страна, микроплащанията осигуряват ликвидност, което означава, че издателят има достъп до всички генерирани средства, без праг.

 

Докато издателите и рекламодателите спестяват пари, валидаторите печелят такси, което е еквивалентно на таксата за транзакция в Етериум. Таксата за валидиране ще бъде около 5-6%. AdEx ще има валидатор във всеки канал, който ще събира такси около 2-3% от обема на транзакциите.

 

AdEx има за цел да получи поне 1% от целия пазар на дигитална реклама, който за 2018 г. има обем от около $100 милиарда (60% от които сега се вземат от Google и Facebook).

 

Таргетиране на крипто индустрията и съдържанието за възрастни

 

AdEx е насочен към рекламодателите в крипто индустрията. В бъдеще, компанията също така разглежда съдържанието за възрастни като залагания, порно и други издатели и рекламодатели, които отпадат от Facebook и Google. Георгиев подчертава, че „има много фирми, които имат добра репутация, но нямат достъп до рекламни мрежи с подобно реноме“.

Компанията стартира новата си платформа, предоставяйки безвъзмездни средства за десет избрани проекта, включително Nexo, FunFair, AirSwap, които могат да тестват и рекламират в платформата. Платформата има издателства със седалище в България, САЩ и Индия.

 

Таргетирането се осъществява чрез така нареченото контекстуален таргетинг, което означава, че рекламата, която се появява, се основава на контекста на отворената страница в браузъра. В бъдеще компанията планира да стартира поведенческо таргетиране, което съхранява данни само в браузъра на потребителя.

 

AdEx има за цел да предостави публични регистрации през следващия месец, но екипът също насърчава издателите, които искат да тестват мрежата, да кандидатстват за частната бета версия.

 

До края на годината екипът планира да стартира механизъм за залагане, което ще позволи на потребителите да станат валидатори, които правят мрежата по-стабилна и сигурна. Минималният залог ще бъде в ADX токен, като ще бъде на стойност $1000. AdEx планира да включи хиляди рекламодатели и издатели, и поне десет от тях да бъдат по-големи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *