Бързат с тол системата

Агенция „Пътна инфраструктура“ е поискала от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата. Това каза в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Това каза в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той обясни, че е спазен посоченият в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.

„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, каза още регионалният министър. „Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков. Той допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол такса.

„Заложеният обхват на системата от над 80% от републиканските пътища най-вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и две трети от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите, информира в.Стандарт.

В понеделник ще започнат строителните работи по обхода на Ахелой, който ще отпуши трафика от Бургас към Слънчев бряг и Варна. Това каза малко по-късно в Камено министър Нанков. Той подчерта, че всички документи, необходими за започването на проекта са на лице. „Има 3-дневен срок за евентуални обжалвания от другите участници в търга, но по всяка вероятност няма да се стигне до това. Имаме увереност, че още другата седмица започват строежа и се надяваме до лятото да е готов за използване“, заяви министърът. Обходът ще облекчи значително трафика по пътя Бургас-Варна. След като автомобилопотокът бъде изведен извън Ахелой от Бургас до к.к. Слънчев бряг ще се стига с 10-15 минути по-бързо.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *