Бързите кредити нарастват с двуцифрен темп

Бързите кредити отчитат двуцифрен ръст за първото тримесечие на тази година, показват данните на БНБ към края на март 2017 г. Двуцифрен е и темпът на свиване на необслужваните заеми в сектора.

На годишна база (спрямо март 2016 г.) нарастването на кредитирането в небанковия сектор е с 13% до близо 2.6 млрд. лв. През цялата минала година ръстът на този тип заеми е бил двуцифрен, като дори е достигал почти 15%. Така растежът на портфейла на небанковите дружества се задържа вече близо две години след периода на свиване.

Близо 80% от портфейла са заеми за физически лица – 2.043 млрд. лв., като делът им се увеличава за сметка на този на фирми, които са ползвали такъв тип финансиране за дейността си – делът им в общия размер на отпуснатите небанкови кредити се свива до 18%.

В структурата на кредитите за домакинствата преобладаващи са потребителските – 1.849 млрд. лв., като техният годишен ръст е с 20.4%. Заемите, които са използвани за съфинансиране за покупка на имот, се свиват с двуцифрен темп за година – 29.1%, до малко над 100 млн. лв.

Увеличават се дългосрочните заеми

В матуритетната структура преобладават кредитите със срок над пет години, като също отчитат двуцифрен ръст – увеличават се с 31.2% на годишна база до 957.6 млн. лв. За сравнение – типичните бързи кредити, т.нар. до заплата – малки суми за кратки срокове, които в статистиката се отразяват със срокове до една година, имат годишен ръст от 8.9% и дори незначителен, но спад в сравнение с предходното тримесечие (0.2%).

Портфейлът се подобрява

Друга трайна тенденция, която се наблюдава и запазва в сектора, е подобряването на портфейла. Необслужваните заеми намаляват също с двуцифрен темп – с 15% на годишна база, до 388.6 млн. лв. Делът им в портфейла на небанковите дружества за кредитиране се свива от малко над 30% преди три години до 15% в края на март тази година. Основните причини за стабилното развитие на бизнеса са понижаването на безработицата и повишаването на доходите на населението.

Въпреки положителните изменения в основните показатели на небанковите дружества за кредитиране секторът остава силно фрагментиран. По данни на БНБ към края на март тази година броят на регистрираните в централната банка дружества е 152. Освен че е пренаселен, секторът изобилства и от нелоялни практики сред по-малките фирми.

Само преди дни беше обявено и излизането от българския пазар на голяма международна компания в този сегмент – „Провидент файненшъл България“. Това е местното подразделение на най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance, която стъпи на българския пазар преди четири години. Бизнесът му на пазара тук беше купен от българската компания „Изи асет мениджмънт“, позната под името на водещия си продукт Easy Credit. По данни от отчета на „Провидент“ за 2015 г. вземанията от клиенти са близо 15 млн. лв., като по неофициална информация междувременно има чувствителен ръст. Сделката ще изравни „Изи асет мениджмънт“ по мащаб с другите два големи играча на пазара – „БНП Париба лични финанси“ и „Уникредит кънсюмър файненсинг“, чиито приходи към края на 2015 г. са съответно 92.5 млн. лв. и 93.7 млн. лв, информира capital.bg. Обединените активи на купувача с тези на „Провидент файненшъл България“ ще са близо 97 млн. лв. по данни към края на 2015 г. Така въпреки излизането на чуждестранен играч, внасящ добри практики, консолидацията с един от големите опериращи на светло играчи може да се приеме по-скоро за позитивна за пазара.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *