Бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, настоява Варшава

Полша е предприела дипломатически стъпки, за да постигне бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи полската агенция ПАП, цитирайки полския посланик в САЩ Ришард Шнепф.

Искаме да намерим бързо решение на проблема, тъй както ситуацията е извънредна, обяснява посланикът в интервю за полската агенция ПАП и добавя, че вече се срещнал и разговарял по въпроса с Майкъл Скюз, заместник-министър на земеделието.

Полша иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя селскостопанска продукция за САЩ, в това число на ябълки. Полският дипломат казва, че следващата среща по въпроса вече е насрочена – тя ще е на 18 август, и посочва, че Варшава разчита на подкрепата на американския си съюзник не само в областта на отбраната, но и в търговията. Имайки предвид, че и американската страна е засегната от руските санкции, разчитаме на по-голямо разбиране, казва Шнепф.

Полският вестник „Газета виборча“ припомня, че САЩ от години не допускат на пазара си ябълки от ЕС (с изключение на Италия). Официално се казва, че причините са свързани с фитосанитарния контрол, но всъщност става дума и за защита на американската продукция, отбелязва вестникът.

На срещата на 18 август полската страна ще представи на американската агенция, разрешаваща внос на земеделска продукция, списък на полските плодове и зеленчуци, най-засегнати от руските санкции. Досега Полша имаше право да изнася за САЩ броколи и чушки.

Полското посолство в САЩ помести на страницата си във Фейсбук и в Туитър видеозапис, на който посланикът хвали „вкусните полски ябълки“. Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите „ябълки на свободата“, убеждава дипломатът.

Полша е най-големият производител на ябълки в Европа, следван от Италия и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *