Бъфет вече притежава акции за над 100 млрд. долара в Apple

Инвестицията на Уорън Бъфет в Apple се утрои до над 100 млрд. долара след поскъпването до нови рекордни стойности на книжата на производителя на iPhone, пише Business Insider.

Логото На Apple Лого Ябълка - Безплатно изображение в Pixabay

Известният инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway успя да закупи 250 млн. акции на Apple в периода от 2016 до 2018 г., като похарчи за това 35 млрд. долара.

В последните тримесечия компанията му продаде част от тях и днес притежава 245 млн. акции, информира  profit.bg.

Apple може да възроди логото с цветовете на дъгата - Новини ...

Днес това вложение се оценява на 104 млрд. долара, след като по-добрите от очакваното резултати на Apple за третото тримесечие на годината оскъпиха книжата до рекордните 425 долара в петък.

Ръстът продължи и вчера, като книжата добавиха нови 2.52%, до 435.75 долара за брой, като сделки бяха сключени и на рекордното ниво от 446.55 долара за лот.

Книжата на Apple добавиха 42% от началото на 2020 г., с което увеличиха вложението на Бъфет с около 30 млрд. долара.

Файл:Apple logo Think Different vectorized.svg – Уикипедия

Пазарната оценка на Apple днес вече възлиза на 1.91 трилиона долара, с което тя вече е най-скъпата компания в света. До миналата седмица тази позиция беше заета от петролната Saudi Aramco.

Капитализацията на Berkshire пък възлиза на 484 млрд. долара, а Apple е най-голямото вложение на компанията, като то е над 4 пъти по-голямо от следващата инвестиция в портфейла на Бъфет – Bank of America.

Колко пари носи в себе си Уорън Бъфет? - Money.bg

През изминалата седмица стана ясно, че Apple ще направи сплит на акциите си в съотношение 4:1. Това ще рече, че на всяка притежавана акция инвеститорите ще получат нови 3 безплатно, т.е. ще имат общо 4, но пък цената на книжата ще бъде разделена на 4. Това обаче ще направи книжата достъпни и за по-малки инвеститори.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *