Бъфет инвестира в тази застрахователна компания

Уорън Бъфет  увеличи своя дял във верига супермаркети. Но като че ли другия му ход за увеличение на позиция, който остава много по-малко забелязан, изглежда по-перспективен – увеличаването на дела му в AON, глобално застрахователно посредничество.

 

Снимка: iStock

Бъфет повиши своя дял от AON само със 7% до 4.4 милиона акции, което го направи позиция за милиард долара. Но имам седем причини, поради които този ход на Бъфет е по-привлекателен за следване, отколкото 26% увеличение в неговата Kroger позиция през второто тримесечие, според анализаторите от MarketWatch, информира infostock.bg.

№ 1. AON е в кръга му на компетентност

Едно от основните правила на Бъфет е да познавате своя кръг от компетенции и да се придържате към него. Вярно е, че Berkshire Hathaway се е разклонил през годините във всичко – от железниците и Dairy Queen до Fruit of the Loom. Сега само 24% от приходите идват от застрахователни премии.

Но основната компетентност на Бъфет остава застраховането. „Това е индустрия, която той познава много добре“, казва Тод Лоуенщайн, експерт в познаването на Бъфет и стратег по капиталови инструменти от частната банка в Union Bank. Когато Бъфет прави ход в това пространство, трябва да обърнете внимание.

Уорън Бъфет: "Най-важният урок в живота няма нищо общо с парите и се свежда до една дума..." | Dama.bg - Любимият сайт на всяка дама

№ 2. Вътрешните хора обичат акциите на AON

Интересното за AON и застрахователния сектор сега е, че вътрешните лица все още купуват, въпреки тези големи печалби в сектора. Директорът на AON Лестър Найт току-що купи акции на AON на стойност 2.64 милиона долара на цена от 264 долара за акция. Той има добър опит зад себе си. Направил е седем добре планирани покупки от 2010 г. в диапазона от 40 до 187 долара. Акциите сега се търгуват за 280 долара.

№ 3. AON има ценова сила

Пандемията Covid 19 и няколко природни бедствия създадоха много претенции, които намалиха капитала в сектора. Това намали капацитета на застрахователния сектор. Това увеличава ценообразуването – или премиите.

Междувременно всички бедствия и несигурност увеличават търсенето. „Светът става все по-нестабилен“, каза главният изпълнителен директор на AON Грег Кейс в поканата за печалбите през второто тримесечие. „Само погледнете социално-икономическото въздействие на пандемията, нарастването на спонсорираните от държавата киберхакерства, наводненията в Източна Европа, пожарите в Западна Америка и глобалните предизвикателства от работата от разстояние.“ Резултатът от всичко това: „Новото бизнес поколение е във върховете на всички времена.“

Силната световна икономика също подкрепя търсенето, казва Мак Сайкс, анализатор от фондовете на Габели. „Перспективите за застрахователните компании по отношение на премиите продължават да бъдат положителни“, казва той.

Виждате това в цифрите в AON. Продажбите през второто тримесечие нараснаха с 16%, водени от 11% органичен растеж. Останалото идва от благоприятни валутни тенденции и придобивания. AON прогнозира, че ще отчете средно едноцифрен органичен растеж за годината и след това.

Междувременно AON е много печеливш, което Бъфет обича. Той отчита възвръщаемост на инвестирания капитал от 23,5% за 2020 г. спрямо 11,7% през 2010 г. Всичко над 20% се счита за високо, казва Сайкс.

No 4. AON е банкомат

Бъфет обича пари, а AON произвежда много от тях. Свободният паричен поток се увеличи с 13% през първата половина на годината до 1,27 милиарда долара поради силния ръст на оперативните парични потоци и по-ниските капиталови разходи. Финансовият директор на AON Криста Дейвис прогнозира двуцифрен ръст на свободния паричен поток в дългосрочен план. AON има свободни маржове на парични потоци от 24%, което е високо спрямо пазара, казва Ловенщайт.

Бъфет също обича да получава пари от инвестициите си и AON не го подвежда. Компанията използва част от парите си през второто тримесечие, за да увеличи дивидента си с 11% до 51 цента на акция. Това е голямо увеличение на дивидентите.

AON също агресивно изкупува акции. Той изразходва почти четвърт милиард долара, за да изкупи обратно 1.1 милиона акции през второто тримесечие. От 2010 до 2020 г. AON изкупува обратно акции на стойност 16 милиарда долара, посочва Сайкс от Gabelli. В програмата за обратно изкупуване на акции остава около 5 милиарда долара покупателна способност.

Уорън Бъфет - добродушен образ, зад който се крие безмилостен бизнесмен - Последни Новини от DNES.BG

№ 5. AON е противоположна пиеса

Повечето от 16-те анализатори, които покриват AON, не харесват акциите. Десет имат рейтинги за задържане, докато четирима имат рейтинги за покупка, а двама имат оценки с наднормено тегло, според FactSet. Средната целева цена е 276.75, или по -малко от текущата цена на акциите.

Много хора биха се отказали от това. Но противници като Бъфет предпочитат „нелюбими“ имена като това.

No 6. AON има защитна стена

Бъфет обича защитните ровове около своите инвестиции. AON има ров, защото застрахователните продукти са толкова сложни. Това кара клиентите да не желаят да сменят доставчиците, след като намерят такъв, който им харесва. Процентът на задържане на клиенти на AON обикновено е над 90%, казва анализаторът на Morningstar Брет Хорн.

AON също има ров, защото има гигантска глобална дистрибуторска мрежа, която би било трудно да се възпроизведе. Тъй като е толкова голям, AON може да обслужва големи мултинационални клиенти по-добре от по-малките брокери, казва Хорн.

№ 7. AON е сравнително евтин

На пръв поглед акциите на AON не изглеждат евтини. Той търгува с форуърдна ценова печалба, кратна на 22.7 в сравнение с 5-годишна средна стойност от 19, и S&P 500, кратна на 22.3.

Но предвид високата си рентабилност и благоприятните тенденции в индустрията, поддържащи силен ръст на продажбите, той все още изглежда сравнително евтин за инвеститор към стойност като Бъфет.

„Получавате по-добра от средната компания при средна оценка“, казва Лоуенщайн. „Това е привлекателно за него.“

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *