Бъфет инвестира 3 млрд. долара в привилегировани акции на разширения Burger King

Burger King потвърди днес плановете си за придобиване на базираната в Онтарио, Канада Tim Hortons за 11 милиарда долара, в сделка, която ще създаде нова компания, базирана в Канада, с общи продажби за 23 милиарда долара.

Председателят на борда на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет подпомага финансирането на сделката, с ангажимент за инвестиция от 3 милиарда долара в привилегировани акции. В потвърждението на новината за сделката не се разкриват условия по инвестицията на Бъфет, която е чисто финансова и не включва каквото и да е участие в управлението и операциите на бизнеса.

По силата на договора, сключен от двата борда, акционерите на Tim Hortons ще получат по 65.5 канадски долара в кеш и по 0.8025 акции в новата компания, за всяка акция на Tim Hortons.

На база на цената на затваряне на акциите на Burger King от петък, това означава обща стойност от 89.92 долара за акция на Tim Hortons. На база на вчерашната цена на затваряне на Burger King, стойността би била 94.05 канадски долара.

След финализирането на сделката двете компании ще се управляват отделно. Бизнесът на Tim Hortons ще остане с централа в Оуквил, Онтарио, а този на Burger King ще е базиран в Маями, както досега.

Новата компания-майка ще е листвана на борсите в Ню Йорк и Торонто.

Бразилската инвестиционна компания 3G Capital Management ще запази цялата си инвестиция в Burger King, като конвертира близо 70-процентовия си дял в акции на новата компания.

3G Capital, с която Бъфет си партнираше при придобиването за 23 милиарда долара на H.J. Heinz, се очаква да притежава 51% от новосформираната компания.

Burger King си е гарантирал засега ангажименти за 12.5 милиарда долара за финансирането на паричната част от цената, в т.ч. дългово финансиране за 9.5 милиарда долара от банки, начело с JPMorgan и Wells Fargo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *