Бъфет иска още гигантски придобивания след рекордната печалба на Berkshire

Уорън Бъфет сигнализира намерението да направи още големи придобивания за Berkshire Hathaway за да разшири конгломерата, който обяви за 2013 година рекордна печалба, благодарение на подобряващата се икономика на САЩ.

„Най-добрите дни на САЩ са пред него”, пише в писмо до акционерите на компанията 83-годишният Бъфет.

„Чарли и аз винаги сме мислели, че да залагаме върху вечно нарастващия просперитет на САЩ е абсолютно сигурен залог”, добавя той, визирайки 90-годишния вицепрезидент на компанията, Чарли Мънгър.

„Въпреки че инвестираме и зад граница, огромната част от възможностите са в Америка”.

Ежегодното писмо до акционерите се чете не само от инвестиралите в компанията, но и от целия инвестиционен свят, който търси вдъхновение и мъдрост от „Оракула от Омаха”, четвъртият по богатство човек в света.

Бъфет управлява Berkshire от 1965 година, като базирания в Омаха, Небраска конгломерат вече има над 80 бизнеса, в области като застраховане, железници, енергийни компании и производство на сладолед.

Бъфет отново сигнализира, че няма планове да напуска компанията скоро, като заявява на акционерите, че възнамерява в писмото за следващата година да направи анализ на първите 50 години на Berkshire и това, което бъдещето може да донесе.

Рекордна печалба

Печалбата за цялата година нараства с 31%, зо 19.48 милиарда долара, или 11 850 долара за клас А акция, докато оперативната печалба расте с 20% до 15.14 милиарда долара.

За четвъртото тримесечие, нетната печалба расте с близо 10% до 4.99 милиарда, или 3035 долара на акция, а оперативната нараства с 34% до 3.78 милиарда долара.

Счетоводната стойност на акция, любимият аршин на Бъфет за измерване на стойността на бизнеса, нараства 18.2% след данъчно облагане през 2013, до 134 973 долара.

Въпреки това, годините от 2009 до 2013 включително, са първият петгодишен период в който счетоводната стойност на Berkshire нараства с по-слаб темп от Standard & Poor's 500, включително с дивидентите.

Счетоводната стойност на Berkshire нараства с 91% за този период, при 128% за индекса. Въпреки това, откакто Бъфет води компанията, счетоводната стойност на акция нараства със средно 19.7% на година (през 1965 бе 19 долара на акция) при темп на растеж от 9.8% за индекса.

Бъфет заявява, че продължава да търси големи придобивания, или както той ги нарича „слонове”, след две подобни напоследък: на енергийната компания от Невада NV Energy, което бе придобита от енергийния холдинг на конгломерата – MidAmerican Energy, и покупката за 12.25 милиарда долара на производителя на кетчупи H.J. Heinz Co.

Бъфет коментира, че бъдещите покупки може да следват стратегията на партниране, която той използва при придобиването на Heinz, която бе купена заедно с бразилската 3G Capital. Бъфет сочи, че делът в Heinz, който е 50-процентов, може да нараства, ако инвеститорите в 3G решат да му продават акции.

Berkshire приключва миналата година с парични средства и еквиваленти за 48.19 милиарда долара, което дава на Бъфет свободата да направи наистина големи придобивания и да си остави буфер от поне 20 милиарда долара, пише Ройтерс.

Мънгър коментира миналата година, че Berkshire би била като „бълнуващ луд”, ако не потърси голямо придобиване, но че това е трудно да се направи, понеже ниските лихви в страната са довели до високи цени на придобиване на компаниите.

Томас Русо, партньор в Gardner Russo & Gardner в Ланкастър, Пенсилвания, който управлява 9 милиарда долара, близо 11% от които са в Berkshire, коментира, че Мънгър и Бъфет имат лукса „да не правят нищо”, докато не изникне възможност, което усилва стратегията на Berkshire.

През четвъртото тримесечие Berkshire е бил нетен продавач на акции, като е продал акции за 191 милиона долара повече, отколкото е купил.

Въпреки че Berkshire е известен със застрахователните си бизнеси, Бъфет купува бизнеси и в други, често „скучни” сектори, които са способни да повишават стабилно приходите си.

Той коментира, че печалбата от „Голямата петица” незастрахователни бизнеси – железницата BNSF, производителя на машини Iscar, производителя на химикали Lubrizol и на индустриални продукти – Marmon, както и на MidAmerican Energy, могат да повишат печалбата преди данъци за 2014 с 1 милиард долара, от 10.8-те милирада, които реализираха през 2013.

Бъфет отново е победен

Бъфет отново хвали портфолио мениджърите Тод Комбс и Тед Уешлър, които му помагат при избора на акции за Berkshire, като в момента всеки от тях инвестира по над 7 милиарда долара.

„Трябва отново да призная, че техните инвестиции изпреварват моите (Чарли казва, че трябва да добавя „с много”), пише Бъфет. „Техният принос едва сега започва да личи: И при двамата тече кръвта на Berkshire във вените”.

Планът за наследяването на Бъфет предвижда отговорностите му да се поделят на три, когато престане да е част от компанията. Синът му Хауърд ще стане неизпълнителен председател на борда, а други двама души ще го заменят на позициите изпълнителен директор и главен инвестиционен директор.

Бъфет досега не коментира въпроса кои са кандидатите за поста на изпълнителния директор, като намекна единствено, че въпросните кандидати работят в Berkshire и са мъже.

В писмото до акционерите, Бъфет отново хвали шефа на застрахователния бизнес, Аджит Джаин, който нарича „идейна фабрика” и нарича изпълнителния директор на MidAmerican Грег Ейбъл и председателя на борда на BNSF Матю Роуз, както и новия изпълнителен директор на железницата Карл Айс „изключителни мениджъри”.

Той коментира и Тад Монтрос, директорът на презастрахователя General Re, за който казва, че е превърнал бизнеса, инвестирането в който Бъфет в един момент считал за „огромна грешка” в „истинска перла”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *