Бъфет препоръчва S&P 500

„Препоръчвам индексния фонд на S&P 500 и го правя от дълго, дълго време на хората“, каза милиардерът инвеститор Уорън Бъфет на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway миналия май.

 

Снимка: iStock

Това беше доста добър съвет и няма да се изненадам, ако той го повтори отново на предстоящото събрание на акционерите в събота, информира infostock.bg.

В доклад, публикуван миналия месец, анализаторите на S&P Dow Jones Indices (SPDJI) установиха, че 85,1% от мениджърите на фондове с голяма капитализация в САЩ не са се представили по-добре от S&P 500 през 2021 г. Това беше 12-та поредна година, когато повече от половината от мениджърите в тази категория изостават от доходността на индекса.

С други думи, инвеститорите, следващи съвета на Бъфет, превъзхождат повечето професионални мениджъри на пари всяка година в продължение на повече от десетилетие.

Разбира се, S&P 500 напоследък не се представя особено добре, като се понижава с около 13% от най-високото си ниво от 4 януари при 4818 пункта.

Но както показват данните на SPDJI, е невероятно трудно да се изберат акциите с наднормено и поднормено тегло по начин, по който да се победи пазара.S&P 500 entry blighted by conflict of interest, research finds

Наистина, много от най-популярните акции на пазара се справят ужасно. Във вторник Майк Закарди туитна статистика, показваща как Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOG, GOOGL), Tesla (TSLA), Nvidia (NVDA) и майката на Facebook Meta (FB) са надолу между 20% и 53% от своите върхове.

След катастрофалното съобщение за печалбите от миналия вторник, акциите на Netflix (NFLX) сега са по-ниски със 70% от неотдавнашния им връх.

Според друг доклад анализаторите на SPDJI са установили, че само 22% от акциите в S&P 500 са превъзхождали индекса от 2000 до 2020 г.

Никой не казва, че инвеститорите трябва напълно да избягват да се опитват да избират победителите за своя портфейл от акции. Въпреки това, инвеститорите трябва да разберат, че изборът на акции е невероятно труден и има доста голям шанс в крайна сметка да се представят по-зле от пазара.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *