Бъчваров: Ефективността на банките изпреварва тази на икономиката като цяло

Ефективността на банките в България изпреварва ефективността на икономиката като цяло, заяви финансистът Димитър Бъчваров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него брутната добавена стойност в банковия сектор в страната е около 2% от общата добавена стойност на икономиката за 2015 година, докато в същото време печалбата достига 5% от общия размер на отчетените нетни печалби. .

Бъчваров допълни, че не вижда раздвижване на кредитния пазар, тъй като портфейлите на банките са изместени към по-краткосрочни кредитни позиции. „Проблемът е, че кредитиране има, но то не е инвестиционно. Този въпрос трябва да бъде решен“, посочи експертът.

„Ако банките искат да избегнат нуждата от въвеждането на екзотични инструменти, като данък „Тобин“ (налог върху финансовите трансакции – б. ред) например, те трябва да намалят спредовете“, заяви Бъчваров.

В контекста на действията на ЕЦБ и евентуален сценарий, при който инфлацията не се повиши и кредитният портфейл не се раздвижи, финансистът посочи, че Марио Драги може да се окаже принуден да прибегне до въвеждането на законови регулации.

Ако банките имат колективна интелигентност, ще се стремят да избегнат тези регулации. А това може да стане чрез намаляването на спредовете. Другият инструмент, който може да бъде приложен е стимулиране на инвестиционното кредитиране, а след това и на потребителското такова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *