Бюджетът угоди на бедните и бизнеса

Управляващите и фондът спорят колко да затягаме колана

Социалните плащания и финансовата инжекция за бизнеса чрез намаляване на осигуровките са акцентите в бюджета за 2006 г. Така той съчетава лявата и дясната политика, които бяха залегнали в предизборните програми на партиите в управляващата коалиция. Догодина разходите за социални плащания нарастват с близо 1 млрд. лв. Най-голяма част от тези пари отиват за пенсии. Те се вдигат с 5% още от януари, а максималната пенсия става 455 лв. Вдигат се обезщетенията за безработица, за раждане на деца и парите за здравеопазване. С бюджета се прави огромна крачка към решаване на един от най-големите проблеми пред бизнеса. С намаляването на осигуровките за пенсия от 29% на 23% във фирмите ще останат около 600 млн. лв. Тези пари могат да се инвестират, така че да се увеличи производителността на фирмите и те да се подготвят за неизбежната конкуренция след влизането ни в ЕС.

Разбира се, не всички дадени преди изборите обещания са изпълнени. Но това не е възможно, дори само защото обещанията на БСП и НДСВ бяха доста различни. Опозицията нарече бюджета за следващата година „бюджет на компромиса“. Но какво е лошото в това да се търси

балансирано решение на проблемите

Всеки плаща данъци и иска те да са по-ниски. Но и всички пътуваме по пътищата, лекуваме се и учим децата си и искаме разходите на държавата да стигат за всичко.

Една от съществените критики на опозицията към бюджета беше, че той запазва статуквото, не гарантира реформи в обществените сфери, най-вече в образованието и здравеопазването. Но отговорни за реформите са ресорните министри, които трябва да подготвят програми, за да осигурят по-качествено здравеопазване и образование. Защото наливането на пари в тези сфери не гарантира, че в училище ще преподават на децата повече чужди езици и компютърни умения. Децата постоянно намаляват, младите отиват да живеят в по-големите градове, работодателите очакват различни умения от своите служители. А броят на преподавателите и изучаваните предмети не се променят от десетилетия.

Стачката на учителите се превърна в нож с две остриета. От една страна, учителите си извоюваха вдигане на заплатите с 4% от януари. Но протестите изведоха проблемите наяве и доказаха нуждата от промени. Затова в бюджета за 2006 г. беше записано, че до 28 февруари Министерският съвет трябва да внесе в парламента Национална програма за реформи в средното образование. И учителите ще получат още едно увеличение на заплатите с 6% от 1 юли само на база на тази програма.

В здравеопазването също се

прави крачка в правилната посока

Почти всички плащания за лечение догодина ще минават през здравната каса, а не през Министерството на здравеопазването. Целта е болниците да получават пари за реално излекувани пациенти, а не за поддържане на сгради и заплати на персонала.

Бюджетът за 2006 г. е естествено продължение на провежданата фискална политика от последните години. Целта му е да запази финансовата стабилност на страната, да помогне за постигане на по-висок икономически ръст и за приемането ни в ЕС. Между първо и второ четене на проекта бяха удовлетворени редица искания. Депутатите небрежно прехвърлиха близо 60 млн. лв. от едно перо на бюджета в друго, за да има повече пари за учителите, за селските пътища, за лечение на клошарите и за новата сграда на столичното следствие.

В бюджета има и няколко радикално нови моменти. Първият е създаване на Държавен фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, получил популярност като „Сребърен фонд“. В него ще влизат поне 25% от приходите от приватизация и 50% от спестените пари от републиканския бюджет. Целта на фонда е парите от него да се инвестират и полученият доход след години да отива за плащане на пенсии. Това, разбира се, няма да доведе до незабавно и рязко

вдигане на парите на възрастните

но е стъпка в тази посока. Освен това създава усещането, че приходите от приватизация не просто се изсипват във фискалния резерв на страната, а работят, за да носят доход и да осигурят част от пенсиите.

Вторият съществен момент в бюджета е заложената реформа в държавната администрация. До 1 април всички ведомства трябва да предложат съкращения така, че чиновниците да бъдат намалени средно с 10%. Парите за издръжка на администрацията през 2006 г. се редуцират с около 10%.

Третата съществена промяна е залагането на буфер, който да поема негативите от влошаване на дефицита във външната търговия. В бюджета е предвидено всички държавни ведомства текущо да получават само 93% от предвидените им пари. Останалите 7% ще се дадат, ако дефицитът по текущата сметка на платежния баланс не надвиши предвидените 12% от БВП. С две думи това значи, че ако вносът продължи да расте с досегашните темпове, държавата ще затяга колана. Това е доста строга мярка. Пред последните години дефицитът във външната търговия постоянно расте. В резултат на това през 2005 г. дефицитът по текущата сметка ще достигне 13,8% от БВП вместо първоначално прогнозираните 7,6%. Ако тази картина догодина се повтори, харчовете на държавата ще бъдат орязани. На пръв поглед това е доста строга мярка, но така се гарантира финансовата устойчивост на страната в условията на валутен борд.

Макар бюджетът официално да е приет, преговорите с Международния валутен фонд продължават през януари. Единственият проблем в разговорите с фонда остава размерът на излишъка, с който да приключи бюджетът в края на 2006 г. Позицията на фонда е, че излишъкът в хазната трябва да е 3% от БВП, докато българското правителство настоява за излишък от 2% от БВП, или близо 1 млрд. лв. Прогнозите и на правителствени, и на независими анализаторски институции сочат, че догодина ще има значително преизпълнение на заложените в бюджета приходи. Но от преговорите с МВФ зависи дали приходите ще бъдат достатъчни, или държавата ще трябва да затяга коланите и да реже от разходите, за да изпълним споразумението с фонда.

Парите няма да стигнат, за да живеем като в Швейцария. Но все пак бюджетът не изкарва пари, а само се опитва да похарчи по възможно най-добрия начин средствата на хората и бизнеса.

Стефан КЮЧУКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *