Бюрокрацията спъва покривните фотоволтаици

„Хората искат да слагат слънчеви панели на покривите си, но се отказват заради бюрокрацията.“ Това коментира Антон Желев, член на управителния съвет на Българската соларна асоциация (БСА), по време на общественото обсъждане на проект на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, изготвен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Приемането на наредбата се налага, тъй като в началото на декември 2016 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени действащата от април 2013 г. наредба заради неспазване на процедурите по Закона за нормативните актове. Нейното приемане тогава беше обжалвано от „ЕVN България електроразпределение“, която захранва с електроенергия потребителите в Югоизточна България.

Стимули на хартия

В текстовете на новата наредба обаче няма съществени изменения. Така например всеки, който иска да инсталира слънчев панел на покрива си, трябва да плаща цена за достъп и такса от 5% от приходите си във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, посочи Желев. По думите му в наредбата има изисквания, които са напълно неразбираеми. Все още липсва и методика, по която да се определя цената за присъединяване, макар че според законовите изисквания тя е трябвало да бъде изготвена още преди години. От БСА многократно са изразявали мнението си, че въпреки стимулите, които законодателството дава за развитие на покривните соларни инсталации (те са единствените, които продължават да получават преференциална цена), тяхното развитие е спирано от тежка бюрокрация. Вероятно в бъдеще промяната в тази посока ще дойде от новата енергийна политика на ЕС, която дава предимство на собственото производство на електроенергия.

Трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ също поискаха по-съществени промени в наредбата за регулиране на цените. Според техни представители максималната надбавка от 3%, която те получават за продажбата на електроенергия на регулирания пазар, трябва да бъде увеличена. Според Пламен Стефанов от „Енерго-про“ основание за подобно искане е, че на регулирания пазар остават все по-малко клиенти. Увеличаването на надбавката обаче означава цените за този сегмент да бъдат увеличени, което едва ли ще е приемливо за КЕВР. Дори в момента в крайните цени на електроенергия е заложена по-малка от максимално възможната надбавка.

Според Стефанов се въвежда и нова финансова тежест за трите дружества. Новата наредба предвижда при определяне на цената на тока да не се включват съдебните разходи за събиране на вземания от некоректни клиенти. Илина Стефанова от EВН коментира, че предишните грешки в наредбата не са изчистени и към нейното приемане се е подходило формално.

Големите промени в наредбата ще бъдат направени тепърва, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, информира capital.bg. По думите му текстовете, които се приемат сега, целят да запълнят вакуума, който настъпи с отмяната на старата наредба от съда.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *