Б.Б. (Бивш-Бъдещ)

На 13 май Бойко Борисов отново ще бъде на работа. Това не са изводи от социологически изследвания, а от събитията в последния месец. Резултатът от тях е следният: правителството падна от власт без да са го бутали и сега Цветанов и Борисов обикалят страната под двойна закрила – тази на НСО и тази на Изборния кодекс, който ГЕРБ им осигури. Ще се впуснат в една предизборна напревара, която в честния си законен вид изисква стотици хиляди за медийно отразяване, а в нечестния си вид просто попътни медии – две посоки, в които именно ГЕРБ е безспорният лидер. Накрая ще се явят и на избори, в които ГЕРБ ще председателства 30 РИК от 31 възможни.
Само Тодор Живков досега е слизал от политическата сцена толкова светкавично, колкото Борисов – Живков с безпомощен вид, а Борисов – с ядосан. Но и двамата се оттеглиха с едно и също покорство, сякаш са били пометени от по-висша воля. Само че Живков наистина си отиде, а Борисов ще остане.
Следите остават
Миналата седмица той „възкръсна“ на предизборния терен в Ловеч. Яви се там заедно с неразделния Цветанов, придружен от същата държавна охрана. Двамата обиколиха сградите, ремонтирани или построени с пари от държавния бюджет и обясниха на хората, че те лично са им ги построили. Това не е нов подход, те управляваха така близо четири години: от първо лице единствено число – това на Борисов, който сякаш лично притежаваше и ДДС, и асфалта, и акваторията и минималната пенсия.

  Борисов б(е)ше на „ти“ с много български медии
Всъщност, в тази ловешка новина има и трети участник – Мирослав Найденов, бившият министър на земеделието. Девет дни по-късно, когато Найденов стана обвиняем, той от № 3 в кабинета просто изпадна от класацията, а ГЕРБ обяви, че няма да го включва в листите.
Това, че Бойко Борисов не обсъжда подробности по скандалите, в които е опакован, а просто се разделя с виновника (сякаш не носи отговорност за него), също не е ново. Той говори в първо лице само за активи. Никога не му се е случвало да притежава земетресение или корупция, да кажем. За пасивите той говори в трето лице.
Наръчник за връщане на власт
Всичко това е добре известно, но напоследък се нуждае от напомняне. Просто Борисов толкова стремително изчезна от екрана, който обитаваше, че остави за себе си спомен, не по-устойчив от този за някой досаден вирус. Сега на екрана се виждат млади експерти с отговорен вид и образована реч, чиято функция е сведена дотам да удържат страната от разпад до 12 май. Само че този временен екип все повече се схваща като нормалност, която е в реда на нещата. Това е грешка. В реалността по-дълготрайното присъствие е това на Борисов и Цветанов. Не ги дават по телевизията само временно – докато имат друга работа. Трябва да си подготвят изборите.

Само временно не ги дават по телевизията – докато за заети с изборите
Според социоложката Мира Радева в момента за ГЕРБ са готови да гласуват 30 на сто от избирателите, а за втората сила БСП – 16 на сто. Сензационното изследване сочи драстична преднина на ГЕРБ и беше представено като поръчка на французи и американци, за което е в течение американското посолство. Междувременно американското посолство отрече да има нещо общо с изследването, а самата Радева отказа да посочи поименно поръчителя на изследването.
Според новия Изборен кодекс социолозите са длъжни да посочват кой им е поръчал и платил изследването, което обявяват по време на предизборна кампания. Радева няма право да откаже да ги назове, журналистите не бива да я оставят да се измъкне, а ЦИК трябва веднага да реагира. Само че за тази цел е нужно нещо фундаментално: познаване и спазване на закона, постоянен интерес към промените в законодателството и активна позиция по тях. С една дума: доверие в правилата. Нещо, което ГЕРБ така успешно доразруши, че да може безпроблемно да се върне върху руините.

Татяна Ваксберг; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *