Б. Данев: Гладът е по-силен от страха

Данните изнесе директорът на на Българската стопанска камара Божидар Данев.
Той предупреди, че ако не се намери заетост на никоквалифицираните хора, държавата ще бъде залята от престъпност. В същото време от синдикатите твърдят, че на работници се дължат 400 милиона лева за заплати.
Данните на Стопанската камара сочат, че от 350 хиляди действащи фирми в 150 хиляди има нула заети. Затова Божидар Данев видя пряка връзка между безработицата и престъпността.
Гладът е по силен от страха и когато хората са гладни те стават престъпници, подчерта Божидар Данев.
БСК предлага държавата и общините да дават преференциално земя на бедни и на арендатори, които разкриват работни места. Държавата има собственост три милиона декара, върху които е легнала като кучето върху сламата, което не я дава. Ние предлагаме тази земя да бъде предоставена за десет години на предприемачи, включително социално слаби или безработни, които да създадат по едно работно място на два декара.
Необходимо е и преразглеждане на политиката ни по отношение на ГМО храните. България е най големият износител на зърнени храни и направихме революция в производството на зърнени храни без ГМО, но с малко производство, но си го кътаме ГМО-то като внасяме непрекъснато продуктите отвънка, каза още Данев.
За синдикатите в момента е необходима реформа, която да гарантира редовното плащане на заплатите. 400 милиона лева са дълговете на бизнеса за труд. Една трета се дължат от държавни и общински фирми. Най-много заплати все още се дължат в строителството. КНСБ предлага промени, които да спрат тази практика, посочи президентът Пламен Димитров.
Работникът е кредитор на четвърто място. Ние продължаваме да мислим, че трябва да бъде променен Търговският закон и той да бъде изравнен като позиция с фикса и с банките. Би трябвало законът да гарантира вземанията в случай на несъстоятелност да бъде ревизиран. 200 милиона лева стоят там блокирани – пари, внесени от българския бизнес в полза на българските работници, които продължават да не си получават заплати.
Гъвкавите форми на заетост също ще помогнат в кризата, смята Димитров.
Двудневна, тридневна работна седмица. Когато няма поръчки да се елеминират следващите дни. По малко губи като цяло бизнесът, ако няма поръчки, аргументира се Пламен Димитров.Информацията е на БНР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *