Вадят агентите от ДАНС и регионалните медии

Голяма проверка в ДАНС за агенти на бившата Държавна сигурност започва Комисията по досиетата, предстои такава и в Служба “Военна информация”. Това заяви по БНР председателят на комисията Евтим Костадинов. Той припомни, че последната проверка на комисията показала, че около 20% от ръководния състав на МВР в периода 1990 – 2010 година е бил зает в бившата Държавна сигурност.

Костадинов предупреди, че от началото на септември предстоят нови разкрития за лица работели за структурите наДС. “Престоят обявяване на решения, те ще са от Агенцията за личните данни, Агенцията по рибарство и аквакултури, Фонд “Земеделие”, каза Евтим Костадинов.

Според него доста голям интерес ще представлява обявяването на имената насвързаните с ДС от регионалните печатни издания ипредставителите на медиите, допълни още шефът на комисията. Той изтъкна, че към момента много активно върви приемането на архивите от МВР, особено от регионалните дирекции.

Предаването на документите на бившата Държавна сигурност, съхранявани в МВР, започна в средата на юли. Полицейското кадрово досие на Никола Гешев, писма и телеграма от бащата, съпругата и майката наГео Милев, писани, когато той е изчезнал, са сред документите, които получава централният архив.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *