Ваксинационните сертификати ще важат 9 месеца за пътуване в ЕС

Европейската комисия прие правила, според които Covid-19 сертификатът на Европейския съюз ще бъде валиден за пътуване девет месеца след поставянето на последната доза, съобщи „Ройтерс“.

Ковид сертификатите ще са валидни само 9 месеца | Новини и анализи от Европа | DW | 26.11.2021

Новите правила ще бъдат задължителни за 27-те държави от ЕС от 1 февруари. След влизането им в сила, страните ще бъдат задължени да допускат до територията си напълно ваксинирани пътници с валиден сертификат. Въпреки това, като изключение, обосновано от влошаване на ситуацията с коронавируса, те все още могат да налагат и допълнителни изисквания, като например отрицателни тестове или карантина, информира infostock.bg.

Правилата ще се прилагат само за международни пътувания. Правителствата ще могат да определят различна продължителност на Covid пропуска за достъп до събития или дейности на закрито на тяхна територия.

Ваксинационният сертификат за пътуване в ЕС ще важи 12 месеца : Travel News

Въвеждат се обозначения, които да показват разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите – 3/3.

След трета доза ваксина валидността на сертификата ще бъде удължавана допълнително без определен лимит, тъй като в момента няма достатъчно информация за продължителността на защитата от бустерните дози.

Промени не са свързани с формата на сертификатите, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността им.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *