Ваксина срещу Covid-19 изстреля „Дау Джонс“ с 1500 пункта

Фючърсите на американските фондови индекси нарастват много силно, след като базираната в Германия компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer заявиха, че техният кандидат за коронавирусна ваксина е сполучлив. Според водещите им експерти техният кандидат за ваксина против Ковид-19   постигнал успех при първия предварителен анализ на данните от „Фаза 3“ на изпитването на проектоваксината. Двете компании обявиха, че техният кандидат за ваксина BNT162b2 е показал над 90% ефективност за предотвратяван на заразата с Covid-19 сред пациенти, за които преди началото на изпитването не е имало индикации, че са заразени с коронавирус.

След новината фючърсите на DJIA нарастват с 1455 пункта (ръст с 5,3%), а на широкият индекс S&P 500 – с 3,8%. Европейските борси също реагират силно позитивно, като общият индекс Stoxx Europe 600 вече нараства с над 4%, немският индекс DAX 30 с 5,46%, френският CAC 40  с 6,68%, британският FTSE100 с 4,8%, италианският MIB с над 5% и испанският Ibex-35 с цели 7,5%.

Наскоро американският фармацевтичен концерн Pfizer Inc. и германската биотехнологична фирма BioNTech обявиха, че са постигнали споразумение с правителството на САЩ да му продадат 100 милиона дози от своята потенциална ваксина срещу коронавируса на стойност 1,95 млрд. долара. Правителството на САЩ възнамерява да предостави безплатно ваксината на американците, обявиха компаниите, цитирани от DPA.

„Разширяването на разнообразното портфолио на „Операция извънредно висока скорост“ (Operation Warp Speed) чрез добавяне на ваксината, разработвана от Pfizer и BioNTech, увеличава шансовете, че ще имаме безопасна, ефективна ваксина още до края на тази година“, заяви тогава американският здравен министър Алекс Азар.

„Операция извънредно висока скорост“ на американската администрация беше оповестен в средата на май и има за цел да се разработи ваксина срещу Covid-19 възможно най-бързо.

В глобален план фармацевтична индустрия трескаво изследва ваксини и лекарства срещу коронавируса. Biontech и Pfizer разработиха проекта на ваксина BNT162b1, който в ранните проучвания води до образуването на антитела и Т клетки в субектите. В края на юли се планира да започне широкообхватно глобално проучване на фаза IIb / III, в което да участват над 30 000 здрави хора. Целта е да се проучи безопасността и ефективността на ваксината.

По-рано този месец стана ясно, че и Европейският съюз преговаря с редица компании, включително с германската биотехнологична фирма BioNtech и нейния американски партньор Pfizer, за постигане на предварително споразумение за покупки на потенциални ваксини срещу Covid-19.

 

Милен НИКОЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *