Ваксиниране без игли с Vaxart и инвестиции

Както можете да предположите от името на компанията, биотехнологичната компания Vaxart (NASDAQ:VXRT) е специализирана в разработването на ваксини. И в ерата на пандемията Covid-19 търговците проявиха голям интерес към VXRT акциите.

 

Снимка: iStock

Инвестирането в Vaxart е рисковано предложение, коментира Дейвид Моадел от InvestorPlace. Компанията не е нито първият, нито най-известният производител на ваксини срещу Covid-19.

Въпреки това, Vaxart все още може да бъде първият производител на пазара по друг, различен начин. Очевидно компанията работи усилено, за да преосмисли как се разпространяват ваксините срещу Covid-19, информира infostock.bg.

Това е инвестиция от типа „обичам я/мразя я“, с много малко средно ниво, на което да застанете. Не може обаче да се оспори, че Vaxart ще принуди медицинската общност да обмисли всички възможни варианти и ще насърчи търговците или да се присъединят към каузата, или да останат настрана.

Поглед отблизо върху VXRT акциите

Първо, ако решите да закупите това име, то му отделете само малък процент от портфейла си, съветва анализаторът. Колкото по-висока е волатилността на акциите, толкова по-малко пари следва да похарчите за тях.

Все пак е интересно да се мисли за това колко високо могат да се покачат VXRT акциите. Стана ясно, че цената на акциите се движи много високо, много бързо и това може да се случи отново.

В началото на юни 2020 г. акциите на Vaxart се търгуваха за 2 долара и се променяха. Но след това, в средата на юли, цената на акциите скочи до 17 долара.

Нещо подобно се случи през януари и февруари тази година, когато VXRT акциите скочиха със 7 долара до 52-седмичния си връх от 24.90 долара.

Имаше и мини скок, когато акциите се удвоиха от 5.06 долара на 20 април до 10.78 долара на 30 април. В началото на юни обаче тя отново падна под нивото от 7 долара.

Могат ли VXRT акциите да се презаредят за още един скок на цената от 15, 20 долара или повече? Никога не се знае кога може да се случи следващият скок на цените на Vaxart или колко далеч може да стигне.

Two healthcare workers hug in celebration of a successful surgery procedure Two doctors hug in celebration of a successful surgery procedure ваксини stock pictures, royalty-free photos & images
istockphoto.com

Страх от игли

Разбира се, в света има милиони хора, които вече са приели ваксина срещу Covid-19. Има обаче и много хора, които не са го направили.

Както коментира друг анализатор на InvestorPlace: „Нерешителността по отношение на ваксините е висока. В резултат на това предлагането на ваксини все още е пред търсенето.“

Това обобщава една от постоянните пречки пред пълното възстановяване на САЩ и света от пандемията Covid-19.

Но това наистина ли е нерешителност по отношение на ваксината или всъщност е само страх от иглата?

Vaxart искаше да стигне до началото на този проблем, така че компанията поръча проучване, проведено от Quadrant Strategies.

В национално проучване сред 1500 американци на възраст над 18 години 23% от респондентите заявиха, че не планират да се ваксинират.

И почти една трета от тези, които понастоящем отказват ваксинация, биха направили това, ако можеха да вземат таблетка вместо инжекция.

Освен това почти една четвърт от всички анкетирани заявиха, че се страхуват от игли. Може ли да има просто, практично решение на този проблем?

Close-up of a man having PCR test at medical clinic. Close-up of young man getting PCR test at doctor's office during coronavirus epidemic. ваксини stock pictures, royalty-free photos & images

istockphoto.com

Оставете настрана иглите и леда

Всъщност има потенциално решение и за непредубедени хора това не е сложно.

Проучването от фаза 1 на Vaxart на пероралната таблетка за ваксина срещу коронавирус VXA-CoV2-1 дава резултати, които са силно обнадеждаващи.

Както се оказа, VXA-CoV2-1 „индуцира мощни CD8+ Т-клетъчни реакции, които са потенциално защитни както срещу оригиналните, така и по-новите и възникващи щамове на Covid-19“.

Ценното предлагане на VXA-CoV2-1 се увеличава само когато се разглеждат ползите от него. Първо, това може да бъде идеалното решение за страха на някои хора от игли.

В допълнение, таблетките, покрити с чревна обвивка, са стабилни при стайна температура (определена като 25 градуса по Целзий).

По този начин таблетките на Vaxart не изискват лед и това би трябвало да улесни тяхното съхранение, доставка и разпространение.

Извод

Ако някакви биотехнологични акции могат да скочат във всеки един момент, то това са VXRT акциите, коментира анализаторът.

Това се случи няколко пъти през изминалата година и може лесно да се случи отново.

И за дългосрочните инвеститори може да е интересно да се обмисли уникалният подход на Vaxart за борба с пандемията Covid-19: без лед и игли, но с мощен стремеж към иновации.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *