Ваксините се разпределят според джоба: за богатите държави милиони дози, за бедните по 25 …

Светът е на ръба на „катастрофален провал на нравствеността“ при разпределянето на ваксините срещу КОВИД-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.По думите му перспективите за справедливо разпространяване на ваксините поставят под сериозен риск схемата за глобален достъп до ваксини COVAX, по която от следващия месец ще се разпращат ваксини. Шефът на СЗО прикани страните и производителите към справедливо разпределяне на ваксините по света и отбеляза, че миналата година са били сключени 44 двустранни договора за тяхната доставка и най-малко 12 през тази година.
„Това може да забави доставките по COVAX и да доведе до сценария, който COVAX трябваше да предотврати – запасяване, хаотичен пазар, некоординиран отговор и продължаващ социален и икономически срив“, каза той в началото на годишното заседание на управителния съвет на СЗО в онлайн формат. Над 39 милиона дози от ваксини са били доставени в 49 държави с високи доходи, докато за една от бедните страни – само 25 дози, съобщи Гебрейесус и констатира, че в крайна сметка тези действия ще удължат пандемията.
Според наблюдатели това двудневно заседание на съвета на СЗО е едно от най-важните в 70-годишната история на здравната агенция на ООН. То трябва да определи ролята на организацията за дълъг период след края на тази пандемия.

Да, иначе стратегии за разпространение и предназначени по целеви групи има, например и в ЕС. Тук подобряването на наличието на ваксини стратегиите за ваксините и техните цели ще трябва да бъдат съответно коригирани, предвижда стратегията на Евросъюза.  Така например, в началото стратегиите вероятно ще бъдат съсредоточени върху намаляването на смъртността и на тежестта върху основните услуги. На по-късен етап от внедряването на ваксините е възможно вниманието да се пренасочи към намаляване на по-широките социални и икономически ограничения. Междувременно начело на списъка с действия е да се реши кои групи следва да имат приоритетен достъп до ваксините. Следва да се обърне внимание на следните групи (неподредени по важност):

  • здравни работници
  • хора на възраст над 60 години
  • хора, които са изложени на особено голям риск поради здравословното си състояние
  • работници от първостепенно значение извън здравния сектор
  • работници, които не могат да спазват социална дистанция
  • уязвими социално-икономически групи и други групи, изложени на по-висок риск.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *