Валутен дилър може да е загубил 400 млн. долара на „Мерил Линч“

Валутен дилър в лондонския офис на инвестиционната банка „Мерил Линч“ е временно отстранен от работа, след като е натрупал повече от 400 млн. долара в неоповестени загуби за институцията в последните месеци, предаде „Файненшъл таймс“. „Мерил Линч“ все още проверява сметките на Алексис Стенфорс, чийто загуби са натрупани от сделки с норвежки и шведски крони. Банката работи заедно с британския финансов регулатор по случая, определен като „нередност“.

„При преценка на позициите ни, направена наскоро, открихме нередност“, обясниха от банката без да дават повече подробности за какво точно става въпрос. „Висши мениджъри работят по този въпрос и вярваме, че рисковете които произтичат от възможните загуби са под контрола ни“, добавиха от „Мерил Линч“.

Пред Ню Йорк ТаймсСтенфорс е заявил, че става въпрос за недоразумение и че той оказва съдействие на разследването. Загубите представляват пореден удар по инвестиционната банка, която регистрира загуба от над 27 млрд. долара през миналата година и беше продадена на „Бенк ъф Америка“ за да избегне фалита.

Загубата може да се окаже сред най-големите провали на един човек при търговия на финансовите пазари, но остава далеч от рекордите на Жером Кервиел, загубил 5 млрд. евро на „Сосиете женерал“и 1,4-те млрд.долара на Ник Лийсън, заради които фалира британската Barings.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *