Василев: Искров е изнудван и затова е неадекватен

Мажоритарният собственик наКорпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев обяви, че по време на кризата с КТБуправителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е следвал инструкции от прокуратурата и нейните господари, за да не станат обществено достояние замразени разработки, свързани с него.

В пространна публикация на личния си сайтВасилев отново обвинява институциите за атакате срещу банката, като този път акцентира върху „недостойната и тенденциозна позиция на БНБ в целия този зловещ сценарий“.

Основната цел беше да се разграбят най-апетитните активи на банката и да се стопят дълговете на определени компании и лица, близки до ДПС и ГЕРБ, пише банкерът.

„Позицията на БНБ и особено на Иван Искров от самото начало е неадекватна и странно некомпетентна и свидетелства единствено за силни зависимости. В истинска правова държава, вместо да разиграват циркове и театрални импровизации в извънредната парламентарна комисия, биха потърсили зависимостите на г-н Искров – например, от превърналата го в нищожество прокуратура.

Дали случайно г-н Искров не е бил принуден да следва определени инструкции,за да не станат обществено достояние замразени разработки, свързани с него и с преводи към банка на остров, чиято централа е в Африка?!

Или пък за друга забежка на гуверньора, забелязана от бдителните очи на тези, към които е „пришита“ прокуратурата. В нормална държава това би представлявало интерес за Извънредна парламентарна комисия, така както е представлявало интерес за онези, които контролират действията и фамозните изказвания на гуверньора“, пише Цветан Василев.

В публикацията подробно са описани действията на БНБ по време на банковата криза миналото лято, като се припомня ликвидната помощ, предоставена от БНБ на ПИБ, както и отказа на централната банка да осигури ликвидност на КТБ. Припомнени са и противоречивите изявления на Искров за ситуацията в КТБ – на 17 юни от БНБ обявиха, че банката е стабилна, а на 20 юни тя беше поставена под специален надзор.

Припомнено е решението на БНБда постави под специален надзор Креди Агрикол България ЕАД (в момента преименувана на Банка „Виктория“ ЕАД), въпреки че тази банка не претърпя масови тегления.

„Неадекватните мерки на БНБ на практика са предопределили съдбата на КТБ АД. Несъмнено никой от БНБ не си е правил илюзии, че ще оздравява КТБ АД, защото такива явно са били инструкциите на #КОЙ или на Ня#КОЙ“, заявява Цветан Василев.

Според банкера по вина на квестурата в КТБ по медиите са изнасяни информации за активите и пасивите на КТБ, а досиета на клиенти са изнасяни от следствието и връщани „в насипно състояние без опис“.

Това, което квесторите не успяха да унищожат с бездарното си и слугинажно поведение, сега е предоставено в ръцете на следващите оръдия в ръцете на Пеевски – НАП и КЗК, пише още Цветан Василев.

Той отново заявява, че ще съди държавата в Страсбург и съсспечеленото ще създадефонд „Пострадали от действията на държавата в случая КТБ АД“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *