Васил Василев: Българският бизнес не успя в Ирак заради слабата ни дипломация

С оглед на това да се предотврати създаването на бомба от Иран, САЩ са впрегнали целия си политически и дипломатически потенциал, за да предотвратят това, което може да прерасне в катастрофа. Според мен и сближаването между Турция и Израел, основни съюзници на САЩ, е за опитите за търсене на някакво решение на палестинския проблем. Този проблем излезе от доста време от сферата на внимание на обществеността, но това не означава, че той е затихнал или изчезнал. Това каза основателят на Съюза на работодателите и негов пръв председател Васил Василев в предаването „Събота 150“.
Почти сигурно е, че Израел не е в състояние сам да неутрализира с военни средства иранската ядрена заплаха. Това не е иракският ядрен реактор, който беше разрушен от израелската авиация. Нещата са много по-сложни. Иранците са взели всички необходими мерки и Израел ще е много по-трудно, беше категоричен Василев.
По отношение на българската политика в региона Василев заяви:
Действията на българската външна политика в тази част на света показват пълната й неспособност и некадърност да отговори на изискванията на българската икономика и производители. 10 години посолството ни в Багдад не функционираше. Как всички останали европейски страни успяха да намерят формула, в която да поддържат своето представителство там и съответно да участват във възстановяването на Ирак с икономически средства като продават своите технологии, продукти т.н. Единствената държава в ЕС, която не успя да вземе нищо благодарение на некадърността на своите дипломати е България.
България може да води външна политика, в смисъла на чиста и сериозна политика, само със съседите си и със страните, постоянни членки на Съвета за сигурност. С всички останали трябва да бъде бизнес. Ние сме познати в някаква степен в Близкия Изток. Лошото е, че никой в рамките на държавното ръководство не полага сериозни усилия да развие тези пазари на българския бизнес. Това естествено довежда до сериозна промяна в положението на бизнеса. Всеки бизнес работи и за износ, беше категоричен Василев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *