Вдигна се цената на стажа за пенсия

C 9,90 лв.  вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия Националният осигурителен институт. Така през 2020 г. за всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 120.78 лв.Вдигат цената на стажа за пенсия.

Резултат с изображение за стаж за пенсия

Причината за увеличението на цената на стажа е, че от началото на 2020 г. минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 610 лв. Според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия остава непроменен -19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, информира в.24часа.

Така от 1 януари една година стаж струва вече 1449,36 лв., а пълните 5 години ще излизат 7246,8 лв.

Резултат с изображение за стаж за пенсия

Купуването на стаж става все по-използвана опция от кандидатите за пенсия. Причината е, че все повече от хората в предпенсионна възраст имат т.нар. липсващи години в кариерите си, когато са били безработни, коментираха пред „24 часа“ експерти от Националния осигурителен институт. В същото време продължава увеличаването на изискването за осигурителен стаж като част от пенсионната реформа от 2015 г. Целта е и мъжете, и жените да започнат да излизат в пенсия след 40 години осигурителен стаж.Вдигат цената на стажа за пенсия.

През първите 9 месеца на 2019 година на пенсионерите не са им достигали средно 9,6 месеца стаж, за да придобият право на пенсия. През изминалата година един месец струваше 110,88 лв.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *