Великобритания: без членство, но с максимален достъп до единния пазар

Великобритания ще опита да установи ново, позитивно и конструктивно партньорство с Европейския съюз по време на преговорите за напускане, но Брекзит няма как да означава членство в единния пазар, заяви днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА.Великобритания не иска да е наполовина вътре, наполовина вън от ЕС. Вместо това ще опитаме да си осигурим възможно най-голям достъп до единния пазар, каза Мей в днешната си реч пред парламента в Лондон, в която изложи стратегията на правителството си за Брекзит. Тя обеща да опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока.
Резултатите от преговорите за излизане на Великобритания от 28-членния блок ще бъдат внесени в парламента, а двете му камари ще се произнесат по окончателното споразумение, което преговорните делегации постигнат, предаде Франс прес.
Искам Обединеното кралство да излезе от този период на промени по-силно, по-справедливо и по-единно. Искам да бъдем сигурна, благоденстваща, толерантна страна, притегателна сила за международния талант, каза Мей, цитирана от Ройтерс.
Британският премиер каза, че Великобритания трябва да бъде най-добрият приятел и съсед на европейските си партньори, но амбициите й трябва да се простират отвъд границите на континента, да гради връзки със стари приятели и нови партньори по света.
Тя обеща, че гражданите на ЕС ще продължат да са добре дошли на острова, но Лондон ще може да контролира броя на хората, идващи от страните – членки на блока, предаде Асошиейтед прес. Успехът на ЕС е в интерес на Обединеното кралство. Вотът на британците за напускането на блока не е отхвърляне на общите ни ценности, нито опит да се навреди на ЕС, каза Мей.

Великобритания не трябва да намали своите търговски и икономически връзки с Европейския съюз, ако тя се стреми към постигането на сделка, която да е някъде между текущите правила на единния европейски пазар и правилата на Световната търговска организация, заяви в понеделник германски заместник-министър за телевизия CNBC. Въпреки това, британското правителство трябва да е наясно, че то ще трябва да направи компромиси, отбеляза Йенс Спан, който е вицефинансов министър на Германия. Който иска да има достъп до европейския пазар трябва да приеме правилата на вътрешния пазар и едно от правилата е свободното движение на хора, подчерта той и допълни: Така че, ако миграцията се окаже значим проблем, напълно разбираемо е, че ще бъде трудно британците да имат достъп до европейския вътрешен пазар. Според Йенс Спан, ЕС и Великобритания трябва да работят за едни нови отношения, които да са нещо средно между това, което имаме днес и правилата, по които се движи Световната търговска организация.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *