Великобритания въвежда данък върху дигиталните услуги

Великобритания въвежда данък върху дигиталните услуги .Британското правителство планира да въведе нов данък „дигитални услуги“, който ще възлиза на 2% от приходите, генерирани от технологичните гиганти, твърди Sky News.

Резултат с изображение за великобритания

Предвижда се с него да се облагат постъпления като онлайн реклама и стрийминг на съдържание. Правителството вярва, че подобен данък ще носи на хазната повече от 400 милиона лири (512 милиона долара) всяка година.

Предложеният налог, представен като част от националния бюджет за 2018 г. от министъра на финансите Филип Хамънд, трябва да влезе в сила през април 2020 г. и е насочен към най-големите, базирани в САЩ, технологични компании, опериращи в страната. Той засяга всички компании, които имат глобална печалба над 500 милиона британски лири (640 милиона долара) годишно. Въвеждането на подобен данък би ударило на момента Apple, Amazon и Facebook, докато стартъп екосистемата има голяма шанс да остане незасегната.

Като цяло, предложението има две основни цели.

На първо място, това е пример за един от начините, по които страната може да се опита да генерира средства след Брекзит. Идеята също така следва опитите на други страни като Южна Корея, които също търсят начини за по-ефективно данъчно облагане на технологичните компании, информира  computerworld.bg.

Второ, реализацията на подобна идея би дала на Обединеното кралство собствена рамка, в случай, че международната общност реши да разработи данъчна схема за дигиталните компании. Според The Guardian, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) полага сериозни усилия да прекрати схемите за избягване на данъчно облагане, които компании като Apple правят, за да запазят печалбите си, но Великобритания вече се оплака, че процесът върви твърде бавно.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *