Великобритания въвежда задължителни лични карти за всички европейски граждани

 Британският министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър заяви по-рано този месец, че се обсъжда въвеждането на нова схема за издаване на специални лични карти на българите, румънците и останалите европейски граждани. Харпър предложи на всеки, който идва във Великобритания от Европа, да бъде издавана лична карта срещу 55 паунда, която ще му осигурява достъп до обществените услуги, включително социални помощи. Харпър допълни, че задължителната регистрация ще улесни имиграционните служби при проверките дали хората са дошли във Великобритания да учат, да търсят работа или се самоиздържат. Така ще бъде установено какво точно правят пристигналите в страната, а не просто да получават социални помощи или да се ползват от други облаги, изтъкна Харпър.
Схемата не се отнася само до българите и румънците, които от началото на следващата година ще получават право на работа на острова, но и на всички останали европейски граждани. Последната статистика показва, че във Великобритания пребивават два и половина милиона граждани от Европейския съюз.
Депутат от Лондон обаче изрази загриженост, че мярката, която по принцип е насочена срещу българите и румънците, може да предизвика ответна реакция към британците в останалата част на Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *