Великобритания е световен лидер по размер на финансови помощи

Средно Великобритания отделя два пъти повече пари от останалите страни от Г-8. През миналата година Лондон е отпуснал помощи за 0.56% от британския БВП.  За сравнение Русия е дала 0.28 на сто от брутния си вътрешен продукт за тази цел, а САЩ едва 0.21 на сто.
Освен това Великобритания е една от малкото държави, които планират да продължи да увеличават обема на отпусканите финансови помощи и през 2011-2014 г. Като се очаква общият им размер да достигне 8.7 млрд. паунда, а през 2014 г. да надхвърли 12 млрд. паунда.
Лидерството ба страната в тази своеобразна класация обаче е източник на недоволство не само за опозицията, но и за Консервативната партия, която е коалиционен партньор в правителството.
Консерваторите са недоволни от увеличаването на помощите на фона на общото и силно съкращаване на финансирането за практически всички правителствени ведомства и социални програми.
„Продължаваме да увеличаваме разходите за помощи за други държави, докато ни липсват средства за населението на собствената ни страна“, коментира Филип Дейвис, депутат от Консервативната партия.
Според премиера Дейвид Камерън обаче отпусканата помощ в бъдеще ще бъде изплатена с лихвите.
„Ако успеем да осигурим победа на демокрацията в страни като Египет и Тунис, то това ще ни донесе полза. Ще означава намаляване на заплахата от екстремизъм, ще укрепи мира, ще реши проблеми с имиграцията“, посочи снощи Камерън на срещата на Г-8 в Довил, Франция.
Днес лидерите на 7-те водещи развити държави и Русия, постигнаха споразумение да отпуснат пакет в размер на общо 40 милиарда долара за подпомагане на демократичните реформи в арабските страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *