Великобритания забрани добива на шистов газ

Великобритания наложи забрана на добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване (фракинг), поради риск от земетресения.Великобритания забрани добива на шистов газ.

Резултат с изображение за шистов газ

Според британското правителство този метод крие риск от „недопустими последици“ за местното население, тъй като може да предизвика земни трусове. Невъзможно е да се предскаже точната вероятност или силата на земетресенията, свързани с хидравличното разбиване.

До тези констатации достига нов научен анализ на Органа за петрол и газ, който поставя под съмнение безопасността на спорната практика, пише Associated Press, информира expert.bg.

„Поради тази причина заключих, че трябва да поставим мораториум върху фракинга в Англия с незабавен ефект“, каза министърът на бизнеса и енергетиката Андреа Лийдсъм.

Британските власти няма да подкрепят и бъдещи проекти за фракинг, блокирайки един от източниците на растеж при производството на изкопаеми горива.

Роля за забраната има инцидент през август, когато при разработването с този метод на газово находище близо до Блекпул, Северна Англия, в околността е било регистрирано земетресение с магнитуд 2,9. Случилото се породи голямо обществено недоволство.

През последните години на Острова имаше значителни протести срещу фракинга, а решението на правителството е голяма победа за природозащитните организации и местните общности, пише в. Guardian.

Някои от тях призоваха за постоянна забрана на практиката, а не само за мораториум. „Нашите общности са оставени физически и психически изцедени и опустошени. За какво? Години мъки, изследвания, протести, сълзи и страхове. Спирането на тази индустрия винаги е било наша цел и причините ни сега се приемат насериозно“, заяви активистката Морийн Милс от групата Halsall Against Fracking. По думите ѝ фракингът е взел „неизмерима“ такса от нейния регион в Северозападна Англия.

Според други фракингът няма бъдеще във Великобритания поради голямото обществено противопоставяне. „Откриването на нова индустрия за изкопаеми горива в тази извънредна ситуация на климата винаги е било ужасна идея, и става все по-лошо, тъй като отрасълът залитна от злополуки към бедствия“, каза Ребека Нюсъм, ръководител на политиката в природозащитната организация „Грийнпийс“.

Забраната бележи голям обрат в политиката на консерваторите и на премиера Борис Джонсън, който някога определяше фракинга като „славна новина за човечеството“ и призоваваше Обединеното кралство „да не оставя нито един камък необърнат или неразбит“ в търсене на шистов газ. Expert.bg

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *