Великобритания и ЕС с пълен кръг преговори

Великобритания и Европейският съюз започнаха днес първи пълен кръг преговори, ръководителят на екипа на Европейската комисия Мишел Барние ще разговаря с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис в Брюксел. Това е началото на четиридневните преговори, които ще проведат двата екипа.„Миналия месец поставихме добро начало, но сега навлизаме в същността на въпроса“, каза британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис пред репортери в централата на Европейската комисия в Брюксел, където беше посрещнат от главния преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние.
„За нас сега е невероятно важно да постигнем добър напредък“, заяви Дейвис.
„Сега е време да се заловим за работа и да направим тези преговори успешни“, добави той.
Барние каза, че на срещата с Дейвис миналия месец, когато двамата си размениха подаръци и разговаряха за сложните въпроси, които трябва да решават, е бил постигнат „значителен напредък“, а сега ще бъдат обсъдени „съществени проблеми за Брекзит“.
Главният преговарящ на ЕС отказа да даде повече подробности и заяви, че ще направи това в четвъртък след приключването на четиридневния кръг преговори.
„Необходимо е да проучим и сравним позициите си, за да постигнем добър напредък“, каза той.
Преговорите тази седмица ще се съсредоточат върху правата на гражданите, искането на ЕС Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността, проблема за границата с Ирландия и въпроса за юрисдикцията на Съда на ЕС.
Преговарящите ще се разделят на групи за обсъждане на различните теми, а за четвъртък е планирана пресконференция.

Европейските лидери искат в рамките на една година да бъдат минимизирани икономическите и социални проблеми, произтичащи след напускането на Великобритания на ЕС. Британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви в неделя, че с радост ще приеме преходен период, но на страната трябва да бъде дадена свобода в търговските преговори. Тереза Мей вече представи пред лидерите на Евросъюза предложението си европейските граждани на Острова да получат статут на „уседналост”. Тя поиска същото и за британските граждани в ЕС. Дни преди новия кръг на преговорите британското правителство публикува законопроект, който отменя върховенството на европейското законодателство.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *