Великобритания може да поиска временен митнически съюз с ЕС

Великобритания може да поиска да остане в митнически съюз с Европейския съюз за известно време, за да се избегне хаос по границите след като го напусне и да се запази възможно най-голяма свобода на търговията със стоки, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.Министерството за Брекзит заяви, че може да има „временен митнически съюз между Обединеното кралство и Европейския съюз“ и че бъдещо митническо партньорство може да премахне необходимостта от митническа граница между Великобритания и ЕС.
В правителствен документ, който ще бъде публикуван днес, се казва, че една от възможностите след март 2019 г., когато Великобритания трябва да излезе от ЕС, е да се създаде временен митнически съюз, който ще бъде „ограничен във времето“.
Британски министри са изказвали разнопосочни мнения по въпроса дали да има икономически бариери с ЕС след Брекзита през март 2019 г., отбелязва АП.
Липсата на яснота създава несигурност за британския бизнес и правителството се опитва да предотврати нови упреци, че не е подготвено за преговори с ЕС за излизане на Великобритания от съюза, добавя АП.

Вчера Лиъм Фокс намекна, че Великобритания може да остане в митнически съюз на ЕС и след напускането на блока, писа в. „Таймс“. Министърът на международната търговия отбеляза, че излизането от ЕС не представлява избор само между труден Брекзит, който ще включва напускането на единния пазар и митническия съюз и лек Брекзит, който може да осигури достъпа до двете. Фокс даде пример с прецедент за частично членство. Той подчерта, че Турция е нация, която „е в митническия съюз“, но не е включена в другите обединения. Споразумението между Анкара и Брюксел може да изглежда привлекателно, тъй като то не предвижда свобода на движението: условие, което британското правителство иска да избегне. Но турското споразумение засяга само търговията със стоки и не включва услугите и финансите.

Новите правила за митнически контрол по границите на Великобритания след излизането й от ЕС може да й струват не по-малко от 1 млрд. паунда на година, сочат данни от отчети на европейския изследователски центъра Oxera, цитирани от Guardian. Повишените разходи ще дойдат от забавяне на доставките на товарите. От Oxera прогнозират няколко сценария за митнически проверки след Брекзит. Единият от тях, наречен „забавяне на търговията” включва невисоко ниво на регулациите, но високото на контрола, който ще се извършва в пристанищата, летищата и другите входни точки на Острова. При него значително се увеличава персоналът необходим за проверките, а времетраенето им за много от товарите също нараства, прогнозират от центъра и добавят, че в сумата от 1 млрд. паунда не са включени разходите за изграждане на нови митници и заплатите на новите служители в тях. Според Guardian този сценарий е най-вероятният. На 29 март Великобритания официално започна процедура за излизане от ЕС. Точно две години след тази дата Обединеното кралство ще трябва да е извън Общността.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *