Великобритания не признава сума от 40 млрд. евро сметка за Брекзит

Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 милиарда евро за излизане от Европейския съюз, каза днес говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.Т.нар. сметка за излизане е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за Брекзит и един от най-спорните. ЕС говори за 60 милиарда евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати.
В. „Сънди телеграф“ съобщи, като се позова на запознати източници, че Великобритания е готова да плати до 40 млрд. евро в рамките на споразумение с Брюксел за излизането си от Европейския съюз, като се позовава на трима анонимни източници, запознати със стратегията за преговори. Според вестника Лондон е готов да плати тази сума единствено като част от по-обща сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС, предаде Ройтерс.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 млрд. евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен напредък по уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение. „Знаем, че позицията (на ЕС) е 60 млрд. евро, но в действителност основната сума е 50 млрд. евро. Нашата позиция е за 30 млрд., но приемливата сума е 40 млрд. евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение“, цитира вестникът „високопоставен източник от правителството“ в Лондон.

„Що се отнася до тази сума, аз не я признавам“, каза говорителят на Мей пред репортери.
„Министър-председателката ясно даде да се разбере в писмото за задействане на член 50, че е необходимо Великобритания и ЕС да обсъдят справедливо уреждане на нашите права и задължения като държава член на ЕС“, заяви той.
Попитан дали Великобритания и ЕС очакват да представят твърда сума за сметката за напускане на този етап от преговорите за Брекзит или не толкова педантично споразумение за правилата, съгласно които тя да бъде изчислена, говорителят каза: „Няма да навлизам в коментари за преговорите или точната им структура“.
Той отговори по същия начин, когато беше попитан дали сумата от 40 милиарда евро е по-малка, отколкото правителството е готово да приеме, или дали то е изчислило сума, която е готово да плати.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *