Великобритания няма да плати и пени повече, отколкото смята, че дължи

Великобритания „няма да плати нито пени повече или по-малко“ от това, което според правителството са законните й задължения към Европейския съюз, за да го напусне. Това заяви бившият кмет на английската столица Лондон и великобритански външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.
Финансовият въпрос е на път да се окаже една от най-трудните теми в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС след 40 години в него. Според ЕС това е и една от трите области, в които двете страни трябва да постигнат напредък, преди да започнат да преговорят за бъдещите си отношения, включително по търговските споразумения.
„Някои от сумите, които съм виждал, изглеждат много големи. Ние, разбира се, ще изпълним задълженията си, но няма да платим нито пени повече или по-малко от онова, което смятаме, че дължим“, подчерта министърът.

ЕС иска Лондон да признае, че дължи своя дял от ангажиментите за разходи, поети от ЕС по време на британското членство. Според френският министър на икономиката Брюно  Льо Мер тази сума може да достигне до 100 млрд. евро. „Ще кажа онова, което Маргарет Тачър обичаше да казва: Искаме си парите обратно“, каза Льо Мер, отговаряйки на въпроси на депутати от комисията по икономическите въпроси във френския парламент. „Можем да дебатираме сумата, но фактът, че Обединеното кралство трябва да плати онова, което дължи на бюджета на ЕС, е неподлежащо на преговори“ – заяви тогава шефът на френското икономическо министерство.

Между 10 и 12 милиарда евро ежегоден дефицит ще има в бюджета на ЕС, след като Великобритания изпълни процедурата по Брекзит, каза наскоро Гюнтер Йотингер, еврокомисарят по бюджета. Тези условия ще наложат преминаването към мерки на строги икономии и по-високи вноски от страните членки. Лондон от своя страна е готов да заплати 40 милиарда евро, за да погаси финансовите си задължения към Европейския съюз след напускането му, съобщава в-к „Telegraph“.

В момента Великобритания и Брюксел обсъждат някои от най-спорните въпроси като тези за статута на гражданите в Англия, финансовите задължения към Евросъюза и ситуацията със Северна Ирландия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *