Великобритания се връща към ядрената енергетика

Британското правителство ще представи днес в парламента програмата си за изграждане на ново поколение атомни електроцентрали, предадоха световните агенции. Така Великобритания ще се върне отново към ядрената енергетика, поставена под въпрос от 20 години насам заради съпротивата на влиятелни обществени групи.

Основният аргумент на правителството за възобновяване на строителството на АЕЦ е, че страната вече не може да разчита на все по-големия внос на енергия, което поставя под заплаха националната сигурност. В момента 18 процента от потреблението на електроенергия във Великобритания се произвежда от десетина атомни електроцентрали, построени през 60-те и 70-те години на миналия век. Тези реактори остаряват все повече, а потреблението на енергия не се очаква да намалее в близките десетилетия.

Едновременно с това изкопаемите ресурси, като залежите от газ и петрол от Северно море, стават все по-малко и по-скъпи. Освен това те са източник на вредни емисии, предизвикващи парников ефект, а Великобритания е сред най-активните страни в борбата с глобалното затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *