Великобритания се насочва към изхода на ЕС

Той огласи намерението си, ако спечели изборите догодина, до края на 2017 г. да свика референдум за това дали Великобритания да остане член на ЕС, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. „Референдумът ще е за оставане или излизане от съюза“, уточни министър-председателят и допълни, че ако Великобритания не посрещне предизвикателствата, има опасност Европа да се провали и британците „да се насочат към изхода“. Дейвид Камерън посочи, че „разочарованието“ от ЕС е достигнало най-високата си точка за всички времена и допълни, че „просто моленето на британския народ да продължи да приема европейското устройство, по което нямаше особено голям избор“ вероятно ще увеличи призивите за напускане на Великобритания на съюза.
„Поради това подкрепям референдум. Вярвам в изправянето пред този проблем – очертаването му, воденето на дебат, а не просто в надеждата, че трудното положение ще отмине“, каза още британският премиер, цитиран от БГНЕС.
Той посочи, че провеждането на референдум за напускане или оставане няма да бъде фалшив избор, защото Европа е на път да се промени след кризата в еврозоната. Речта на Камерън, произнесена в Лондон, беше гледана внимателно от другите европейски лидери, представителите на бизнеса и поддръжниците и критиците му в собствената му партия. Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд веднага обяви, че премиерът е „слаб“ и се ръководи от партийни интереси. Канцлерът на Германия, Ангела Меркел заяви, че Германия е готова за диалог с Великобритания, относно членството на британците в Европейския съюз, предаде АФП. „Европа винаги е означавала, че трябва да се намират честни компромиси. В този контекст, ние сме готови да разговаряме относно британските желания, но трябва да се има предвид, че и други страни също имат своите претенции”, допълни Меркел. „Германия и лично аз искаме Великобритания да бъде важна част и активен член на Европейския съюз“, заяви пред репортери канцлерът. По-рано германският външен министър Гидо Вестервеле също каза, че Берлин се надява, че Великобритания ще остане в ЕС, предаде АФП, цитирана от „Фокус“. „Германия иска Великобритания да остане активна и конструктивна част от ЕС”, каза Вестервеле. В същото време той настоя, че членството в европейския блок е предложение за „всичко или нищо. „Внимателното избиране не е опция”, каза германският външен министър. Френският президент Франсоа Оланд изрази желанието си Великобритания да остане в ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Президентът на Републиката очевидно иска Великобритания да остане в ЕС“, посочи говорителката на Оланд Нажат Вало-Белкасем.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *