Великобритания трябва да повиши лихвите, за да охлади пазара на имоти

Централната банка на Великобритания иска да избегне повишаването на лихвите, за да укроти пазара на имоти, но темповете, с които се покачват цените, и опитът на други държави в разрешаването на същия проблем предполагат, че вероятно институцията няма да отлага подобно решение още дълго, пише Ройтерс.

Канада и Нова Зеландия първоначално приложиха целенасочени мерки за затягането на ипотечното кредитиране, но в крайна сметка накрая увеличиха лихвите. Като се има предвид, че Великобритания се очаква да възприеме по-предпазлив подход към ограничаване на кредитирането, може да се окаже трудно да се сдържи да повиши лихвените нива.

Bank of England сигнализира, че иска да започне да увеличава лихвите от следващата година, но се засилват опасенията за жилищния сектор и влиянието му върху възстановяването на икономиката. Управителят на централната банка Марк Карни на няколко пъти вече предупреждава, че секторът на имотите представлява най-големият риск за икономиката, но подчертава, че лихвите „не са първата линия на отбрана“.

Английската централна банка вече предприе някои „меки“ мерки за „охлаждане“ на пазара на имоти и се очаква отново да бъде по-внимателна на следващото заседание на комитета по паричната политика.

Опциите са институцията да принуди банките да отделят повече провизии заради ипотечните кредити, както и налагането на „таван“ на размера на отпусканите ипотеки. Според експерти обаче централните банки са по-ефективни, когато приемат мерки, които директно влияят на купувачите на имоти – т. нар. разумни макро мерки.

Допълнително усложняващо ситуацията на Острова обстоятелство е разликата между регионалните пазари на имоти.

Кредиторите във Великобритания вече са задължени да правят по-стриктна оценка на кредитополучателите, което най-малкото забавя процеса по отпускането на нови кредити. Отделно от 2015 г. и чужденците, които инвестират в имоти на Острова, ще започнат да плащат данък върху печалбата от продажбата на жилища, което също ще има известен ограничителен ефект върху търсенето на капитали за сектора на имотите.

Ефект би имало и ако правителството намали горната граница за цените на имотите, които се квалифицират за държавната гаранционна схема за ипотечни кредити. Това вероятно би въздействало най-много върху пазара на жилища в Лондон.

Премиерът Дейвид Камерън вече даде заявка, че е готов да отмени правителствената схема за стимулиране купувачите на имоти, ако Карни го посъветва. Каквито и мерки обаче да се предприемат, научените уроци показват, че те са най-ефективни, когато са подпомогнати от паричната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *